Počela sanacija Baletne škole

Poglavarstvo grada Kaštela krenulo je sa projektom sanacije vile “Baletna škola” u Kaštel Kambelovcu. Nakon pribavljene kompletne dokumentacije, za glavnog izvođača radova odabrana je tvrtka “Conex-ST” d.o.o.. Prema riječima odgovornih ljudi iz Gradske uprave, prva faza radova (koja je u tijeku) obuhvaća sanaciju temelja ove poznate zgrade, koja je ujedno i spomenik nulte kategorije.

Druga faza radova obuhvaća unutarnje i vanjsko uređenje građevine, a u obnovu će biti uloženo oko 4.000.000 kuna.

Očekuje se kako će “Baletna škola” biti potpuno obnovljena kroz dvije i pol godine, nakon čega će se u nju useliti Glazbena škola “Fra Bernardin Sokol”. Inače, spomenuta glazbena škola za sada djeluje u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

O “Baletnoj školi”

Vilu “Baletna škola” izgradila je obitelj Cambi 1911. godine prošlog stoljeća kao svoj ljetnikovac. Građevina koja se nalazi uz samu morsku obalu u više navrata mijenjala je vlasnike i namjenu. Tako je i davne 1936. godine Petar Karađorđević u vili proveo ljetne praznike iz čega je proizišla priča o Karađorđevićevom ljetnikovcu. Međutim, prema mišljenju starijih mještana Kaštel Kambelovca i Kaštel Lukšića, vila nikada nije bila u njihovom vlasništvu.

Nakon Drugog svjetskog rata ravnatelji baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Ana Roje i Oskar Harmoš na ovoj lokaciji otvorili su prvu baletnu školu u Dalmaciji. Tako je taj objekt postao sinonim (naziv) za cijeli jedan dio Kaštel Kambelovca. U tom 'baletnom' razdoblju “Baletne škole” obučeni su mnogi plesači, a nakon toga zgradom od sedamdesetih godina prošlog stoljeća upravlja poduzeće “Kaštelanska rivijera”.

Posljednjih tridesetak godina vila je zapuštena i u derutnom je stanju, a zahvaljujući Poglavarstvu grada Kaštela u čijem je vila sada vlasništvu, ovaj spomenik nulte kategorije zasjati će u punom sjaju i vratiti će mu se izgled kakav zaslužuje. Uređenjem Baletna škola  nastavljaju se hvale vrijedni pokušaji Grada Kaštela da što više građevina koje imaju spomeničku vrijednost preurede, oplemene i zadrže u svom vlasništvu.

Vezano uz Kaštel Kambelovac, osim uređenja vile “Baletna škola” do ljeta bi trebao biti uređen i park “Polantana”, a za Dan grada 04.03. planira se otvaranje novog Dječjeg vrtića.
KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)
Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...