hren

Četiri ujutro. U potpunoj tišini pokušavate prijeći čuvara kapije na desetoj razini. Ali nikako ne možete pronaći ključ koji trebate kako biste otvorili kovčeg u kojem se nalazi posljednji pergament. Odjednom panika! Ne, ne napada vas čudovište, stara se probudila.
Samo da je ne privuče svjetlost iz vaše sobe. Sutra je škola i poludjet će kada vidi da još uvijek visite za računalom. Kad biste barem radili nešto korisno, ali vi igrate računalne igre koje će vas samo 'poglupiti'. Koliko je majka (ili otac u pravu)? Osim činjenice da ste već davno trebali biti u krevetu kako biste se odmorili za sutrašnje školske napore, ne ide joj baš puno toga u prilog.

Većina će se roditelja zakvačiti za iste stvari pa smo odlučili malo 'prostudirati' koliko su njihove tvrdnje točne:

1. Igre zatupljuju – NETOČNO

Morate uzeti u obzir da vaši roditelji znaju o igrama uglavnom ono što pročitaju u novinama, saznaju iz TV emisija ili od svojih prijatelja. Rijetki od njih su pokušali i sami zaigrati neku od igara, osim što su na poslu slagali pasijans. Na vama je da ih educirate kako biste im pokazali da postoji velik broj igara koje ne samo da ne zatupljuju, nego potiču kreativnost, razmišljanje i logičko savladavanje prepreka i zagonetki.

Vi ste ti koji im to morate pokazati. Pokažite im neku od igara (avantura) u kojoj se od vas traži logičko razmišljanje, po mogućnosti neku od jednostavnijih u kojima se ne traže brzi refleksi (roditelji ih vjerojatno imaju nešto sporije no vi). Pripazite samo da se mama i tata ne navuku na igre pa više nikada nećete moći doći na red.

2. Igre potiču agresivnost – NETOČNO

Pitajte svoje brižne roditelje kojih su se oni igara igrali dok su bili mali. Sigurno vam neće odgovoriti kako im je omiljena zabava bila igrati se bolnice u kojoj spašavaju ljudske živote. Vjerojatnije je da su se igrali policajaca i lopova, partizana i Nijemaca ili jednostavno rata. Najčešća rečenica bila je: 'beng, beng, mrtav si'. Jesu li zbog toga postali agresivniji?

Odgovore li vam da su oni to radili na svježem zraku (što je velika laž ako su odrasli u gradu), napomenite im da skreću s teme. Govorimo o agresivnosti, a ne zdravlju.

3. Ekrani uništavaju oči – TOČNO

Predugo gledanje u računalne monitore ili TV ekrane uništava vaš vid. To je činjenica koju moramo priznati. Ali i za to postoji lijek. Pored prehrane koja će vam pomoći u očuvanju vida (ne postoji bolje od sirove mrkve), dva su jednostavna trika kako ćete sačuvati vid.

Odmor oka od agresivnih boja i brze izmjene slika najbolje ćete napraviti u prirodi. Prošećite se nakon svakog igranja po šumi, parku ili drugom zelenilu (može i jesenje žute boje ili zimska bjelina). Odmarajte pogled na krošnjama, grmovima ili travi.

Druga stvar koju morate raditi češće (svakih sat i pol igranja) jest gledanje u daljinu. Zbog blizine monitora i naprezanja očiju leća u oku savija se na jednu stranu (zajedno s pripadajućim mišićima) i postoji opasnost da ostane u tom položaju (nastaje kratkovidnost). Leću ćete ispraviti zagledate li se što više u daljinu, tako da vas oči gotovo zabole.

4. Igre otuđuju – NETOČNO

Iako ćete često sami sjediti u svojoj sobi za računalom, znate da je najbolja zabava kada se skupi ekipa i baci turnir u nogometu, tekkenu, utrkama… Čak se i osobe s računalima (konzolama) druže više no oni bez njih.

A što se tiče igranja u samoći, isto bi vam se dogodilo da čitate knjige ili gledate filmove. Niti to ne radite u društvu (filmove ponekad) pa vam za to ne prigovaraju.

Za kraj samo još jedan savjet. Ni u čemu u životu ne valja pretjerivati pa tako niti u računalnim igrama. Kombinirajte ih s čitanjem, filmovima, učenjem, druženjem, sportom, izletima, školskim aktivnostima i roditelji će vam sigurno manje prigovarati. Bavite li se samo jednom stvari, propustit ćete previše lijepoga na svijetu.
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij