Tražite li cvijet koji će ovoga ljeta dodatno uljepšati vaš balkon ili vrt, možda je dražesna bakopa pravi izbor. Dolazi u bogatoj paleti boja, a ako se pravilno brinete o njoj, nagradit će vas bujnim cvjetanjem bezbroj sitnih cvjetića.

Bakopa je puzajuća, odnosno viseća ljetna cvjetnica koja naraste do visine od deset centimetara, ali ima mnogobrojne viseće ogranke koji mogu narasti i do 100 centimetara. To je čini idealnim cvijetom za žardinjere i viseće košare, a njezin cvjetni slap ukrasit će balkon na očaravajući način.

Bakopa cvjeta od lipnja do listopada, a najbolje raste na suncu ili u polusjeni uz redovito zalijevanje s vodom koja je odstajala (nikako ne hladnom). Osobito joj pogoduje jutarnje sunce i popodnevna sjena jer tada cijelo ljeto neumorno cvate.

Bakopi odgovara dobro drenirana, plodna i kontinuirano vlažna zemlja, dok je na sušu i mraz osjetljiva. Tijekom cvjetajućeg razdoblja treba je prihranjivati svakih 14 dana tekućim gnojivom za cvjetnice.

Lijepo će izgledati kao prekrivač tla, uz rubove cvjetnjaka i zidova preko kojih pada, u visećim košarama, a zbog svojih sitnih cvjetića idealna je i za popunjavanje šupljina među višim biljkama i u posudama i u vrtu.

Cvjetovi dražesne bakope mogu biti jednobojni ili višebojni, a najčešće su bijeli, ljubičasti, žuti i ružičasti. Iznimno je lijepa i u kombinaciji s drugim cvijećem kao što su verbena, surfinija, grmolika pelargonija, gomoljasta puzava begonija i slične vrste.

Bakopa nije zahtjevna za održavanje i lako ju je uzgojiti u predivni vrtni cvijet, ali vrlo često znaju je napasti bijele mušice i na to treba pripaziti.

Foto : Living4Media
Izvor : Zadovoljna.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij