hren

Zaklada „Hrvatska za djecu“ organizirala je edukativno-jedriličarski vikend za 33 mladih i djece iz nekoliko hrvatskih institucija za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Jedreći mladi su upoznali Hvar i Brač te splitski akvatorij.
Ove godine jedrila su djeca i mladi iz institucija: Klasje iz Osijeka, Izvor iz Selca, Vladimir Nazor iz Karlovca, Kuće sretnih ciglica iz Slavonskog Broda, Doma za djecu Lipik te Maestrala iz Splita  i to na sedam jedrilica.

Jedrilice su krenule iz Kaštela, Trogira i Splita, a jedrilo se rutom Split – Brač – Hvar – Split

- Zaklada projekt provodi po drugi puta uz donaciju charter kuća koje su svoje brodove i posadu Zakladi stavili na raspolaganje bez naknade. Iskustva djece i povratne informacije njihovih odgajatelja su izvrsna motivacija da se projekt uvrsti kao jedan od „tradicionalnih“. Dobrobit djece i mladih misija je Zaklade a osim onih osnovnih, egzistencijalnih potreba, vrlo često Zaklada prepoznaje i emotivne potrebe djece koja motiviraju na provođenje samostalnih projekata s ciljem usrećiti djecu za koju je projekt i osmišljen.“ – istaknuo je Antonio Frinčić, samostalni suradnik za potpore i projekte Zaklade.

Prvi dan obišli su otok Brač, mjesto Milna gdje su djeca razgledala grad te navečer uživala u večeri pod zvijezdama. Subota je bila rezervirana za obilazak Starog Grada na najsunčanijem hrvatskom otoku Hvaru. U nedjelju su posjetili Tvrdalj Petra Hektorovića, najpoznatiji spomenik Starog Grada na Hvaru.

- Jedrenje koje nam je omogućila Zaklada bilo je moje prvo jedrenje i moja prva vožnja na jedrilici. U Splitu smo se svi okupili te krenuli prema otoku Braču. Tamo do sada nisam nikada bila, ali sada mi se pružila i ta prilika. Bilo je zaista jako lijepo, a posebno bih istaknula večeru pod zvijezdama. U subotu ujutro krenuli smo prema otoku Hvaru gdje je bilo još ljepše nego na Braču. Na Hvaru sam već bila dva puta u Odmaralištu u Starom Gradu. Tamo sam upoznala dvije vršnjakinje iz Amerike. Bilo je ovo jedno putovanje i iskustvo koje ću prepričati svojoj djeci! – uzbuđeno je ispričala osamnaestogodišnja Petra, štićenica Kuće sretnih ciglica iz Slavonskog Broda.

Djeca i mladi u tri su dana provedena u arhipelagu otoka Brača i Hvara stekla nova prijateljstva, upoznala dio Hrvatske koji nisu imali prilike vidjeti te naučili ponešto o jedrenju i boravku na moru. Djecu i mlade podržala je i Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

 

Foto: Toni Mijač


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij