Dalmatinski dvojac, Stipan Ujdur iz Opuzena i Frane Bilić iz Zadra pokrenuli su rekonstrukciju ioš jednog dalmatinskog rimskog geo-lokaliteta, antičke Salone.

– Projekt je veoma zahtjevan i teško ga je raditi, jer je prostorno Salona velika ali vrlo malo istražena, pa će biti obrađeni u scenama samo istraženi lokaliteti – kaže Stipan Ujdur. Do sada je napravljeno pet scena od ukupno 12 – 14 koliko bi ih  trebalo biti u konačnici.

1. Scena, Porta Cesaerea prije proširenja Salone na istok i zapad

Porta Caesarea bila su monumentalna gradska vrata Salone, dok je Salona još bila u okvirima Urbs vetusa ova su vrata služila kao istočni ulaz u grad.
Ispred njih je bilo naselje ne Romanskog življa koje je ovisilo o radovima u gradu, i prodajom poljoprivrednih proizvoda.

2. Scena, Porta Cesaerea nakon proširenja Salone prema istoku

Došlo je do značajnih promjena ispred vrata Porta Caesarea i bedema,   na desnoj strani postoje temelji za četvrt  gradske insule,  to su višekatne zgrade koje je gradio grad za zaslužne građane i socijalne slučajeve. Bile su u pravilu veličine 50 x 25 x 20 metara d.š.v., s različitim varijacijama u arhitekturi, imale su javne česme za vodu i pranje rublja. Na lijevoj strani ispred Porta Caesarea naselje ne romana je deložirano ispred  Porta Andetria, na njihovom mjestu je napravljeno naselje za radnike u ” industrijskoj zoni”.

3. Scena “Pet mostova” je lokalitet u istočnom dijelu grada, na jednom od rukavaca rijeke Jadro

“Industrijska zona “je bila  blizini mosta, izgrađene su brojne radionice, skladišta i nastambe za boravak radnika koji su radili u njima. Tu su također bile radionice na stupovima ili s mlinovima koje su iskorištavale vodeni potencijal za pogon strojeva.

4. Scena, Velike terme, peristil

Peristil je bio povezan sa svim prostorijama u sklopu terma, ovo je najvjerojatnije bio atrij dok je objekt imao funkciju  Domusa. U pravilu se ulazilo na peristil a iz njega u frigidarium, ovo će biti  slijedeća scena. Na peristilu su se  prodavala razna  pomagala za kupke, od najnovijih kupki do ulja za masažu, razno razni preparati za depilaciju, od britvica do pčelinjeg voska.

5. Scena, Velike terme,frigidarium

Frigidarium je prostorija  s bazenom u kojemu je hladna voda, koristio se prije tople vode i saune, potom na kraju svih tretmana kako bi se zatvorile pore na koži.
S peristila se ulazilo u frigidarium iz kojeg se išlo na lijeva vrata u svlačionicu,  nakon kupke u hladnom bazenu išlo se na desna vrata  u topli dio terma. Pravi naziv ovih terma je  ‘balneum’ , to su adaptirane terme, ove su adaptirane od objekta ‘domusa’.

Slijede scene koje će biti napravljene,
6. Scena, Porta Andertia, novi  istočni bedemi
7. Scena, Namjesnikova villa
8. Scena, Kapitolij, Capitolium
9. Scena, Forum
10. Scena, Kazalište, Theatrum
11. Scena, Amfiteatar
12. Scena, Porta Occidentalis, zapadni bedemi
13. Scena, Skladišta u luci
14. Scena, Portum, luka – pristanište

– Popis za pravljenje nije definitivno zaključen, moguće je da dođe do promjena u izradi scena. Problem je lociranje pozicije Curije, trebala bi biti ona napravljena umjesto skladišta. Sve navedene scene su koliko – toliko istražene pa ih je moguće modelirati u 3D formatu, nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu. Sveukupno bi trebalo biti gotovo najkasnije do konca ove 2021.godine – poručuje Ujdur.

Autor 3D modela, video animacije, VR i foto rendiranja je Stipan Ujdur.

Frane Bilić će u studiju “MediaUp” u Zadru programirati finalne vizualizacije za multi medije.

Izvor: Morski.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij