hren

PLUĆA SVIJETA NA PRODAJU
Facebook je rekao da je "spreman surađivati ​​s lokalnim vlastima", ali naznačio je da neće poduzimati samostalne mjere kako bi zaustavio trgovinu.
Dijelovi brazilske prašume Amazona ilegalno se prodaju na Facebooku, otkrio je BBC.

Zaštićena područja uključuju nacionalne šume i zemljište rezervirano za urođeničke narode.

Pojedine parcele koje se prodaju na Facebookovim oglasima velike su i do 1.000 nogometnih igrališta.

Facebook je rekao da je "spreman surađivati ​​s lokalnim vlastima", ali naznačio je da neće poduzimati samostalne mjere kako bi zaustavio trgovinu.

"Naše trgovinske politike zahtijevaju od kupaca i prodavača poštivanje zakona i propisa", objasnio je Facebook tim.

Vođa jedne od autohtonih zajednica koje su pogođene ovom prijevarom pozvao je Facebook da učini više.

Pregovarači tvrde da brazilska vlada ne želi zaustaviti prodaju.

"Prodavači se osjećaju zaštićenima do te mjere da ih nije sram što na Facebooku sklapaju ilegalne poslove sa zemljom", rekla je Ivaneide Bandeira, voditeljica nevladine udruge za zaštitu okoliša Kanindé.

Svatko može pronaći ilegalne parcele upisivanjem pojmova na portugalskom poput "šuma", "izvorna džungla" i "drvo" u alat za pretraživanje Facebook Marketplacea.

Mnogi prodavači otvoreno priznaju da nemaju vlasništvo nad zemljištem, jedini dokument koji dokazuje vlasništvo nad zemljištem prema brazilskom zakonu.

Nezakonite aktivnosti potiče brazilska stočarska industrija.

Država ništa ne poduzima

BBC se također obratio brazilskom ministru okoliša Ricardu Sallesu koji je odogovrio da "vlada predsjednika Jaira Bolsonara uvijek jasno dala do znanja da je vlada nulte tolerancije prema bilo kojem zločinu, uključujući i one koji se tiču okoliša".

Međutim, vlada je smanjila proračun za inspekcije Ibame, savezne agencije zadužene za regulaciju krčenja šuma, za 40 posto.

Isto tako ministar Salles rekao je da je pandemija koronavirusa omela provođenje regulacije krčenja šume u Amazoniji.

Dok Facebook tvrdi da bi pokušaj spriječavanja prodaje bio prekompleksan zadatak da bi ga oni sami mogli provesti te da bi riješavanje trebalo prepustiti lokalnom pravosuđu i drugim vlastima. Problem ne vide kao dovoljno ozbiljan da opravda zaustavljanje prodaje zemljišta na Facebook trgovini.

Izvor: Rtl.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij