hren

Ukoliko ste odlučili vašu ljubav okruniti brakom i podijeliti veselje s rodbinom i prijateljima-čestitamo! Međutim, slijedeći korak, koji će zaručnike dovesti do uloge supružnika, zahtijeva manje romantike, a više organizacije, strpljenja i novca.

Troškovi postupka sklapanja braka ovise o vašem izboru želite li to učiniti pred matičarom ili svećenikom. 

Prije nego što započnete sanjariti o romantičnim i neuobičajenim mjestima poput plaže ili vrta, imajte na umu da svećenici od nedavno ne udovoljavaju takvim prohtjevima osim u iznimnim slučajevima poput bolesti.

Za ostvarenje takve ideje preostaje vam matičar, cijena čije usluge vrtoglavo raste proporcionalno s vašom nekonvencionalnošću. Tako plaćate posebne naknade ovisno o udaljenosti mjesta sklapanja braka od službene prostorije kao i o vremenu (nedjelja, blagdani i kasni termini poskupljuju postupak) što vas sve skupa može dovesti i do cijene od 7.000 kn za sam čin. 

Pretpostavimo ipak da živite u Kaštelima i imate prosječne želje i mogućnosti u vezi tog izuzetnog dana. Dakle, vjenčati ćete se u crkvi što će vas skupa s upravnim pristojbama koštati 350 kn. Tome dodajte troškove od 200 kn za zaručnički tečaj koji se organizira u Solinu ili Splitu.

Sale za vjenčanja

Odlučite li se za manju proslavu, na raspolaganju su vam mnogi kaštelanski restorani i konobe čija cijena i ponuda ovisi o dogovoru s vlasnikom. Brojke uzvanika često od početne ideje o bliskom krugu narastu preko stotinjak (recimo 130) što zahtijeva specijalizirane restorane i sale za vjenčanja. Imajući na umu posebno popularna razdoblja u godini kao što su travanj, lipanj i rujan, najbolje je  osigurati svoj termin nekoliko mjeseci unaprijed. Većina ovakvih restorana koji primaju do 200 gostiju ima cijenu od 30 eura po osobi što uključuje standardni jelovnik i piće, bez kolača. 

Takvu ponudu možete dobiti u restoranima Ino, Mamut u Kaštel Lukšiću, F1 i Maestral u Planom. Malo jeftinije (29 eura) nudi vam Adriatic (Kaštel Lukšić), a u Villi Žarko ponuda vrijedi 35 eura.

Slastice

Za kolače se možete obratiti pekari Ojdanić iz Kaštel Starog koja ih nudi po jedinstvenoj cijeni od 35 kn, osim za trogirske rafiole od 50 kn po kilogramu. Najvažnija slastica proslave jest svakako torta čije se cijene kreću u rasponu od 150 do 1.050.00 kuna, dok će vam za naše područje nezaobilazni krokant od 120 cm dostaviti u salu po cijeni od 800 do 1.300 kn (iz tvrtke Zenit, Bobis, Svaguša).

Glazba

Ugođaj u sali će biti potpun uz ukrase i glazbenu pozadinu, za što ćete izdvojiti u prosjeku 5.000 do 10.000 kn, primjerice za sastav od tri člana 6.000kn, naravno, ukoliko želite neku popularnu zvijezdu i cijene će biti do neba.

Cvijeće

Kaštelani na raspolaganju imaju pet cvjećarni, a kvaliteta pojedinih je prepoznata na mnogim natjecanjima i sajmovima cvijeća. Zbog bogate ponude i mašte cvjećara cijene ukupnog uređenja mogu varirati od 1.000 do 10.000kn. U cvjećarni Užanca u Kaštel Starom nude buket za mladu, aranžmane za crkvu, salu, kuću, automobil u prosjeku po 400 kn, a cvjetiće za revere od 3 do 5 kn.

Prstenje

Najvažniji ukras u sali su mladenci. Njihovo prstenje, od bijelog ili žutog zlata, koštati će u zlatarnici Goldina (TC Emezzeta) od 800 do 3.500kn. Naravno, izbora zlatarnica u Kaštelima ima još što se ne bi moglo reći za salon vjenčanica.

Vjenčanica, frizura, šminka

Jedini salon vjenčanica Ðuli nalazi se u Kaštel Starom i tu mlada može unajmiti kompletnu opremu, od cipela do nakita i haljina za djeverušu po cijeni od 800 do 3.000 kuna.

Za uređenje mlade treba računati i na troškove šminkanja  i frizure  koje možete dobiti u kozmetičkom i frizerskom salonu po 200 kn.

Foto, video

Nakon toliko truda oko detalja, šteta bi bilo uspomene prepustiti zubu vremena i ne sačuvati ih u fotografijama i snimkama. Photo Marko u Kaštel Starom  nudi različite pakete za vjenčanja, klasične i luksuzne koji uključuju video snimku već od 2.500 kn, slikovnicu s vjenčanja od 1.200 kn i foto album od 3.500 i više kuna. Na istom mjestu ćete moći dobiti pozivnice i zahvalnice po prosječnoj cijeni oko 6 kn.

Naravno,  za ove cijene vrijedi isto pravilo kao i za prethodne usluge obreda, cvijeća, glazbe, hrane, vjenčanice, o svemu odlučuje vaš ukus i još važnije-novčanik.

Kaštelanski obrtnici  poručuju: „Ne idite drugdje, ne raspitujte se telefonski, dođite i dogovorit ćemo se!“, a mi da uslijed računanja prilikom vašeg vjenčanja ne zaboravite na one važne stvari  koje su ni manje ni više nego besplatne.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij