hren

Najveći svjetski ledeni berg na putu je sudara s udaljenim južnoatlantskim otokom koji je dom tisućama pingvina i tuljana i mogao bi ugroziti njihovu sposobnost prikupljanja hrane, izjavili su znanstvenici AFP-u u srijedu.

Ledene sante prirodno se odvajaju s Antarktika u ocean, ali klimatske promjene su ubrzale proces - u ovom slučaju, s potencijalno razarajućim posljedicama za divlje životinje na britanskom prekomorskom teritoriju Južne Georgije.

Ledena santa poznata kao A68a odvojila se 2017. godine od ledenog grebena Larsen na zapadnom Antarktičkom poluotoku, koji se zagrijao brže od bilo kojeg drugog dijela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

Izvor: NASA

Prema trenutnoj brzini putovanja, ogromnoj kocki leda - koja je nekoliko puta veća od površine Londona - trebat će 0 do 30 dana da bi se nasukala u plitke vode otoka. A68a je dugačka 160 kilometara i široka 48 kilometara u najširem dijelu, a duboka manje od 200 metara.

"Izgledi za sudar iznose 50:50", rekao je za AFP Andrew Fleming iz Britanske antarktičke agencije.

Na otoku žive tisuće kraljevskih pingvina, zajedno s pingvinima Macaroni, Chinstrap i Gentoo. Tu su i tuljani, kao i albatrosi, najveća vrsta ptica koja može letjeti.

Ako se santa leda nasuče pored Južne Georgije, putovi za ishranu mogli bi biti blokirani, što bi otežalo sposobnost roditelja pingvina da hrane svoje dijete, a time i ugrozilo preživljavanje mladunaca tuljana i pingvina, prenosi Science Alert.

Oslobađanje uskladištenog ugljika

"Globalni broj pingvina i tuljana smanjio bi se s velikom razlikom", rekao je Geraint Tarling, također iz Britanskog antarktičkog istraživanja.

Nadolazeća santa leda također bi uništila organizme i ekosustav na morskom dnu kojima bi trebala desetljeća ili stoljeća da se oporave. Ugljik koji pohranjuju ovi organizmi puštati bi se u ocean i atmosferu, povećavajući emisiju ugljika uzrokovanu ljudskom aktivnošću, rekli su istraživači.

"Tijekom stotina godina, ovaj ledeni berg akumulirao je puno nutrijenata i prašine, a koji se sada počinju izlučivati u oceane", kazao je Tarling.

Foto: Pexels

Izvor: N1


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij