hren

TEHNO SAVJETI
Postoji nekoliko načina kako možete ponovno vratiti nehotice izgubljeni e-mail u Googleovom servisu za webmail

Vjerojatno nam se svima to dogodilo. Trenutak nepažnje i važna e-pošta u Gmailu je završila kao obrisana. Ako se nađete u takvoj situaciji, ne očajavajte. Postoji nekoliko načina kako možete ponovno vratiti izgubljeni e-mail.

Kako vratiti obrisane poruke u Gmailu koristeći Trash

Poput računala s operativnim sustavom Windows ili Mac, Gmail dolazi s kantom za smeće (Trash) u koju pohranjuje e-poštu koju ste obrisali. Sva obrisana pošta ostaje u njoj 30 dana, nakon čega ju Gmail briše zauvijek. Naravno, brisanje možete obaviti i ranije ručno.

Dakle, prvo mjesto gdje trebate potražiti zabunom obrisani e-mail je Trash. Ako ste ga obrisali u zadnjih 30 dana i niste ručno praznili kantu sa smećem, trebao bi biti tamo.

Otvorite vaš korisnički račun pri Gmailu na webu.Proširite popis oznaka na lijevoj strani.Pronađite Trash (Otpad, ponegdje i Bin) i kliknite.Pojavit će se popis e-pošte koju ste obrisali zadnjih 30 dana. Pronađite zabunom obrisani i kliknite kako bi ga otvorili.Nakon što ga otvorite potvrdite kako ga želite vratiti nazad.Kliknite sličicu Move (pri vrhu) i odaberite Inbox.

Ne možete pronaći Trash? Ako ne možete pronaći Trash vjerojatno je isključen u postavkama. Evo kako ćete ga uključiti.

U vašem korisničkom računu pri Gmailu kliknite sličicu zupčanika i odaberite See all settings. Kliknite karticu Tab na idućem zaslonu.

Pojavit će se popis svih oznaka u Gmailu. Pronađite Trash i označite show uz njega. Trash bi se trebao pojaviti u izborniku na lijevoj strani.

Zatražite pomoć Googleove korisničke podrške

Ako ste poštu obrisali prije više od 30 dana ili ste ju ručno ispraznili nakon brisanja, možete pozvati u pomoć Googleovu korisničku podršku.

Otvorite novu karticu u vašem web pregledniku i u njoj web odredište Gmail Message Recovery Tool.Potvrdite svoj korisnički račun pri Googleu, kliknite Continue.Pratite upute, unesite tražene podatke, pošaljite obrazac nakon što ste ga popunili. Ako uspiju vratiti vašu obrisanu poštu, iz Googlea će vam stići obavijest.Upotrijebite Google Workspace

Ako koristite Gmail u sklopu korisničkog računa za Google Workspace obrisanu poštu možete vratiti i po isteku roka od 30 dana. Točnije, na raspolaganju imate dodatnih 25 dana za povrat.

Kako bi to bilo moguće vaš se administrator za Workspace mora ulogirati u svoj korisnički račun i na upravljačkoj ploči za administratore obaviti ovaj postupak:

Otvorite panel za Google Workspace i ulogirajte se u korisnički račun s administratorskim ovlastima.Kliknite Users za pregled svih korisnika Workspacea.Pronađite korisnika čiju e-poštu želite vratiti.Kliknite More.Odaberite Restore data.Odaberite raspon podataka (mora pasti u zadnjih 25 dana).Iz padajućeg izbornika Application odaberite Gmail i kliknite Restore.

Za dovršenje postupka ponekad je potrebno i nekoliko dana.

Upogonite klijent za e-poštu

Ako koristite Microsoftov Outlook ili neki drugi klijent za čitanje pošte koju primate Gmailom, moguće je kako je taj klijent pohranio nekamo obrisanu e-poštu.

Kako je to moguće, pitate se? Pa, ako se klijent nije sinkronizirao s Gmailom nakon brisanja ta bi e-pošta mogla biti još negdje na njegovim web poslužiteljima. U tom je slučaju dovoljno otvoriti klijenta, potražiti e-poštu i kopirati ju na sigurno.

Ali, ako ste obavili sinkronizaciju nestat će i poruka. Zato za svaki slučaj odspojite računalo s interneta kako ne bi obavilo sinkronizaciju prije no što provjerite drži li još vašu poštu, piše Make Use Of.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij