Filmovi: Panov labirint

Smješten u razdoblje neposredno nakon Španjolskog građanskog rata, u 1944. godinu, 'Panov labirint' priča je o djevojčici Ofeliji (Ivana Baquero) koja se zajedno s majkom (Ariadna Gil) seli svome očuhu Vidalu (Sergi López), okrutnom i sadističkom zapovjedniku Frankove vojske.

Ofelija se koristi bajkovitim pričama kako bi pobjegla od ružne svakodnevice, a njezina je znatiželja jednoga dana odvede u tajanstveni labirint gdje susreće mitskoga Pana.

Pan tvrdi da je ona reinkarnacija izgubljene kćerke podzemnoga kralja i da je njegova zadaća čuvati portal koji bi je trebao vratiti kući. No, prije svega treba provjeriti je li njezina besmrtna duša ostala nepromijenjena i Ofelija mora izvršiti tri zadatka koji će njezin svijet mašte na opasan način ispreplesti s ratnom stvarnošću.

Dugo nakon što se utišala oskarovska groznica, 'Panov labirint' Gullerma Del Tora napokon je zaigrao u našim kinima. Film je osvojio cijeli niz nagrada (među kojima i 3 Oscara), a kritičari kao da su se natjecali tko će mu dati bolju ocjenu. Stephanie Zecharek iz Salon.com proglasio ga je jednom od najboljih elegija o djetinjstvu. Michael Wilmington iz 'Chicago Tribunea' kaže da film jednako uspijeva kao specijalnim efektima krcata fantazija, ali i kao izvrsna psihološka drama s odličnim glumcima, dok ga je Stephen Whitty jednostavno nazvao trijumfom.

Iako krcat fantastičnim bićima i situacijama, 'Panov labirint' zapravo je metafora na fašizam. Del Toro kaže: 'Za mene fašizam predstavlja krajnji užas i zbog toga se kroz njega može ispričati bajka za odrasle. Fašizam je prije svega izopačenost nevinosti pa time i djetinjstva. On na neki način predstavlja smrt duše, jer prisiljava čovjeka da donese potresne odluke i ostavlja neizbrisiv trag na onima koji osjete njegove strahote na svojoj koži.'

Osim što intrigira tematski, film opčinjava i svojom vizualnošću. Za film su izgrađena 34 različita seta i malo je toga snimano na stvarnim lokacijama. U stvaranju bajkovite atmosfere jeze, izopačenosti i potisnute seksualnosti, Del Toro se oslanjao na radove poznatog engleskog ilustratora Arthura Rackhama, najpoznatijeg po crtežima za bajke braće Grimm, Lewisa Carrolla te priče Edgara Allana Poea.

Možda su i najupečatljiviji likovi fantastičnih bića koji su oživljeni tehnikom animatronike (korištenje robota koji se mogu kretati i stvarati zvukove), a u kreiranju jednog od najpoznatijih likova iz filma, Blijedolikoga čovjeka, Del Toro je pronašao inspiraciju u poznatoj Goyinoj slici Saturna koji proždire vlastitu djecu.

Na kraju napomenimo da iako je riječ o fantastici, zbog mučnih i nasilnih prizora film se definitivno ne preporuča maloj djeci. Nije da se igramo cenzorskih oznaka, ali ne bismo voljeli biti u koži roditelja kada mu dijete vidi kako kapetan Vidal sadistički ubija jednoga seljaka staklenom bocom. A ne bismo voljeli biti ni u koži nesretnog mališana. 'Panov labirint' je bajka za odrasle – u punom smislu riječi!

Izvor: Filmski.net


 

 
 


 Copyright © 2022. Portal grada Kaštela. Sva prava zadržana.
Kastela.org koristi kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva, saznaj više...

hrcsenfrdehuitnoplsksl