hren

Za ovu srijedu Kogo nam je pripremio recepte za dva odlična likera, kruškovac i šoltanski liker od rogača. Za pripravu kruškovca uzavre se 2 litre vode sa 2 kg šećera, doda se tanka žuta korica od limuna i komadić vanilije, te sve skupa prokuha 30-tak minuta i dobro opjeni. Oduzme se s vatre i pusti ohladiti.

Kad se ohladi, procijedi se kroz čistu krpu i doda 1 litra finog alkohola sa 7 dkg ekstrakta od kruškovca. Dobro se izmješa kuhačom, nalije u flaše, začepi i spremi. Za pripravu likera od rogača uzme se 8 komada mesnatih rogača ...

Liker od rogača (šoltanski)

Oguli se 8 komada mesnatih rogača. Izrežu se na male komadiće, te stave u flašu širokog grla u koju se doda tanko rezanu samo žutu koru od 3 limuna i 3 naranče, 1 šipka vanilije i 5 dkg vruće pržene kave (zrno), te nalije 1 litra dobre rakije.

Ovo se ostavi 20 dana da počiva, a zatim se procijedi.

Napose se kuha gusti sirup od 50 dkg šećera sa vrlo malo vode i kada je gotovo ulije se procijeđeni liker. Sve se dobro izmješa, ulije u flaše, dobro začepi i spremi.

Može se također isti liker napraviti i na sljedeći način: isjecka se 12 -15 mesnatih rogača i stavi u 1 litru dobre rakije sa 25 dkg šećera da stoji na suncu 40 dana.

Tada se procijedi i ulije u flaše, dobro začepi i spremi.

I jedan i drugi liker su odlični!

Izvor: Dugi Rat


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij