hren

RIJEČI imaju moć koje mnogi nisu ni svjesni.
Često roditelji svojoj djeci govore stvari za koje ni ne slute da loše djeluju na njih te kod djece izazivaju bijes i ljutnju, zbog njih se osjećaju povrijeđeno, ali ih i zbunjuju.

"Roditeljska podrška i odobrenje od ključne su važnosti za dobrobit djece", kaže Jill Whitney.

"Riječi koje koristite mogu biti konstruktivne ili destruktivne za dječje razvijanje osjećaja o samima sebi. Ako su negativne, mogu desetljećima kasnije utjecati na njih", objašnjava ona.

No koje su to riječi koje često nesvjesno izgovaramo, a štetno djeluju na one najmlađe?

"Požuri!"

Vaš povišen ton djecu vjerojatno neće motivirati da budu brži. Samo ćete im stvoriti dodatan stres i izazvati kod njih osjećaj krivnje za jutarnje kašnjenje. Umjesto toga, potražite mirnije načine da ubrzate stvari. Recimo, možete sve to pretvoriti u zabavnu igru "tko će se brže odjenuti".

"Pusti me na miru"

Svaki roditelj ponekad treba predah, ali izgovaranjem ovih riječi gurate djecu od sebe i stvarate osjećaj nepovjerenja i odbačenosti kod njih.

Umjesto toga, zamolite ih da se igraju dok ne završite ono što trenutno radite. No pripazite da im se nakon toga stvarno i posvetite, baš kao što ste i obećali.

"Zašto ne možeš biti više poput svog brata ili sestre?"

Prirodno je uspoređivati svoju djecu, ali to nikada ne biste trebali raditi na glas. Tako stvarate nezdravu konkurenciju te ih potičete da razvijaju osjećaj da nisu dovoljno dobri. Osim toga, takve usporedbe vjerojatno neće promijeniti njihovo ponašanje.

Umjesto toga, pohvalite dijete kada učini nešto dobro i ohrabrujte ga.

"Vježbom do savršenstva"

Savršeno ne postoji. U to trebate prvo uvjeriti sami sebe, a potom i svoje dijete. Ovakvim izjavama djetetu šaljete poruku da se nije dovoljno potrudilo.

Radije im objasnite da neke stvari treba ponoviti puno puta kako biste postali odlični u njima. Također, pohvalite njihov dosadašnji trud.

"Pusti me da ti pomognem"

Prirodno je da želite svom djetetu olakšati put do uspjeha. Bilo da je riječ o građenju tornja od kockica ili rješavanju matematičkog zadatka. No time mu samo radite protuuslugu i potkopavate njegovu samostalnost.

Umjesto toga, pričekajte da dijete samo zatraži vašu pomoć, a potom ga pokušavajte usmjeriti prema rješenju problema bez da sve odradite umjesto njega.

"Na dijeti sam"

Ako uporno ističete vlastite i tuđe fizičke karakteristike te o njima govorite na negativan način, velike su šanse da će i vaše dijete razviti negativnu sliku o vlastitom tijelu. Radije im objasnite da ste odlučili jesti zdravo jer je to puno bolje za vas. Ne moraju znati da ste na dijeti.

"Ne plači"

Tako omalovažavate važnost njegovih osjećaja. Zato bi djeca mogla pomisliti da moraju skrivati svoje emocije, a to bi u konačnici moglo dovesti do neočekivanih eksplozivnih ispada.

Objasnite djetetu da razumijete zašto plače te kako da se nosi s emocijama.

"Ja sam to mogao učiniti kad sam bio tvojih godina"

Svi se razvijaju i sazrijevaju različitim tempom. Zato ne postavljajte pred svoje dijete previsoka očekivanja i ne pokazujte razočaranje ako ne rade iste stvari koje ste vi radili u njihovoj dobi.

Dajte im do znanja da primjećujete njihov trud i napredak te ih potaknite da budu još bolji u onome što im dobro ide.

"Zato što sam ja tako rekao"

Ovo je nikakav argument i klišej kojim nikome ništa niste dokazali. Objasnite djetetu zašto ste donijeli neke odluke i koje su posljedice ako naprave drugačije.

"Sve radim za tebe"

Možda se stvarno osjećate kao da za njih kuhate, čistite, pospremate i odlazite na posao, ali znate i sami da to nije istina. Ne očekujte od djece da vam svakodnevno izražavaju zahvalnost za takve stvari, ali naučite ih da cijene vaše napore.

"Lažeš"

Ako je vaše dijete stvarno lagalo i imate dokaze za to, umjesto da ga napadate, pokušajte shvatiti zašto je to učinilo. Zatim započnite otvoren dijalog o tome zašto nije u redu lagati.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij