hren
 

Dugometražni dokumentarni film autora Nike Gulama “Sinj City”, u trajanju od 95 minuta, premijerno je prikazan na festivalima “Gljevstock” i “Dani hrvatskog filma”. Film je bio u izradi četiri godine, a sadržava intervjue s najpoznatijim sinjskim bendovima i autorima, kao što su MORT, Shewa, Darkvud, Salauk, Beerkrieg, Underdog, Brane Norac, Jare, Embrio, Psihička jezera, te ostale sinjske pojave, kao i atmosferu te događanja u Sinju, u razdoblju od 2015. do 2017. godine.

Film prati razvoj scene u Sinju, oko okupljališta mladih “Vojarna”. Potaknuti sveopćom dosadom i neimaštinom, mladi Sinjani osnivaju udruge i zauzimaju napuštene prostore sinjske vojarne, te je otvaraju za javnost.

Riječ je o mjestu koje je bilo centralnim mjestom alternativnih ideja te postalo platforma za nastanak i daljnji razvoj sinjske muzičke scene. Godine 2018. Vojarna nestaje u plamenu.

“Ideja za film stvorena je na trećoj godini studija Umjetničke akademije u Splitu kao zadatak za jedan od ispita. Točno se sjećam i momenta: Bio sam na jednoj od svirki u Vojarni i razmišljao što da napravim za taj ispit.

Odgovor se nalazio ispred i oko mene. Shvatio sam da ne želim izmišljati nikakve scenarije već da je najbolji scenarij ono što trenutno živim.

Tada nisam ni pomišljao na dugometražni film, no s vremenom snimljenog i zanimljivog materijala se nakupilo.

U periodu od dvije godine snimao sam svaki izlazak u Sinju, a kako je vrijeme prolazilo nailazilo je sve više događaja koji bi zaokruživali priču.

Ispit sam tada prošao s četvrtinom filma i onoga što je film postao sada nakon još četiri godine rada na njemu, objašnjava autor filma Niko Gulam.

Na Danima hrvatskog filma “Sinj City” opisan je glazbenom poslasticom “teške kategorije”.

“Niko Gulam pronašao je, naime, na široj publici neočekivanom mjestu renesansu hrvatskog rocka i srodnih, uglavnom heavy i hard podžanrova.

Rockumentary Sinj City predstavlja nam živu scenu, zabavnu i vibrantnu sliku novog rođenja subkulture kroz generacijsko povezivanje i otpor kiču.

Sinj City je kulturološko-antropološki dokument o vatrometu mladosti i radosti koji nam otkriva skriveno bogatstvo Cetinske krajine, razbijajući naše stereotipe o njezinu kulturnom životu”, kaže se u recenziji s Dana hrvatskog filma.

Izvor: Riff Magazin


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij