hren
 

Najpoznatiji brk hrvatske glazbene scene slavi 78. rođendan. Živuća legenda zabavne glazbe u svojoj je dugogodišnjoj karijeri imao razne prepjeve, od kojih je najpoznatiji “San Francisco”. U nastavku ćemo se pozabaviti i drugim prepjevima, za koje možda niste znali.

1. “Ne mogu prestati da te volim” – “I Can’t Stop Loving You”

Pjesma Raya Charlesa “I Can’t Stop Loving You” iz 1962. pjesma je koja je Mišu lansirala na glazbenu scenu Jugoslavije. Naime, tu je pjesmu pjevao na talent natjecanju u Karlovcu gdje su ga zapazili glazbeni producenti, nakon čega se prepjev te pjesme “Ne mogu prestati da te volim” našao na njegovoj prvoj ploči s Jugotonom 1964. godine. Jugoton ga je 1969. opisao ovim riječima: “Taman, glas, opor, podsjeća na Rayja Charlesa”.

2. “San Francisko” – “San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers in Your Hair)”

Pjesmu Scotta McKenzieja iz 1967. godine “San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers in Your Hair)”, himna onih koji su tih godine bili protiv američke vojne intervencije u Vijetnamu, Mišo je prepjevao iste godine. Pjesma je napravljena u suradnji s Crvenim koraljima.

3. “Ja odlazim” – “Ya Me Voy”

Pjesma iz 1966. godine “Ja odlazim” prepjev je meksičke tradicionalne pjesme “Ya Me Voy”, koju možete na ovom linku poslušati u obradi sastava Los Aguilas.

4. “Vrijeme plakanja” – “Crying time”

Još jedan prepjev iz “nebrkate” ere života Miše Kovača. Ovoga je puta riječ o prepjevu pjesme “Crying Time” iz 1964. godine. Pjesmu je opjevao i napisao Buck Owens, poznati country pjevač, tekstopisac te lider grupe The Buckaroos, koja je na američkoj glazbenoj sceni egzistirala u šezdesetima i početkom sedamdesetih. Što se tiče Mišine verzije, ona je nastala 1967. godine.

5. “Da je duži moj dan” – “If I Only Have Time”

Ova oda o kroničnom manjku vremena prepjev je pjesme “If I Only Have Time” novozelandskog pjevača Johna Rowlesa. Prepjev Miše Kovača je trostruki, ako se uzme u obzir da je engleska verzija zapravo prepjev francuske balade “Je n’Aurai Pas le Temps” Michela Fugaina iz 1967. godine.

6. “Jedan dan života” – “Las Mañanitas”

“Las Mañanitas” tradicionalna je pjesma iz Meksika. Pjeva se za rođendane i kada se slave slave određene svetkovine. Nekada su ovu romantici ranoranioci svojim voljenima pjevali u ranim jutarnjim satima.

7. “Ti si pjesma moje duše” – “Seven Spanish Angels”

Jedna od poznatijih pjesama Miše Kovača (u redu, složit ćemo se da je takvih puno) obrada je pjesme “Seven Spanish Angels” Raya Charlesa i Willieja Nelsona, koja je objavljena 1984. godine.

8. “Kad plačeš i kad se smiješ” – “Sei piangi sei ridi”

“Još i danas teku suze jedne žene”, “Tri suze”, “Prve suze”, “Kada pjevam suze teku”, “Suza nebeska”, “Bez rastanka nema suza”, “Za kim zvono plače”, “Odavno više ne plačem zbog tebe”, “Proplakat će zora”… mnoge su pjesme imale suze u sebi i mnogo plača, a u tom klubu je i pjesma “Kad plačeš i kad se smiješ”. Prepjev je to talijanske pjesme “Sei piangi, se ridi” Bobbyja Sola, koja je bila na San Remu 1965. godine.

9. Šećer na kraju…

Obavezna literatura za kraj liste, ako niste čuli još obradu “Ako me ostaviš” u izdanju Chubakine bake.

Izvor: muzika.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij