hren
 

UVAŽAVANJE U PROMETU
Prvi sunčani dani i na hrvatskim prometnicama sve je više motorkotača i skutera, a samim tim i bilježenja crnih statističkih podataka njihovih nezgoda i težih nesreća. Iako se vozači na dva kotača uglavnom vežu za brzu vožnju i nepoštivanje prometnih propisa pa se stoga smatra da sami uzrokuju nesreće, za nesreće u kojima stradavaju u velikom postotku krivci su drugi sudionici u prometu.

Za nesreće motociklista najčešći su krivci precjenjivanje vlastitih sposobnosti, neodgovornost, neiskustvo, nenošenje zaštitne opreme te odnos ostalih sudionika u prometu prema motoristima, a prosječna starost stradalih iznosi daleko ispod 30 godina.

Isto tako, statistika pokazuje da se u odnosu na broj vozila na cestama, nesreće događaju češće u proljetnim nego ljetnim danima, a glavni uzrok tome su prljavi, hladni i ponekad vlažni kolnici. Nesreće se češće događaju pri kratkim vožnjama nego za vrijeme vožnji na duže relacije, što govori kako se motoristi slabije pripremaju za kraće vožnje i to uglavnom, bez zaštitne opreme.

Nekoliko savjeta za vozače skutera i motocikla

Nakon dužeg boravka motora ili skutera u garaži važno je provjeriti njihovu tehničku ispravnost. Obavezno je prekontrolirati sve komande (kočnice, kvačilo, gas i sajle), svijetla, sirenu, podešenost i podmazanost lanca, a posebnu pažnju treba usmjeriti na gume, odnosno kvalitetu šara , eventualna oštećenja, njihovu starost i pritisak u njima. Svaki bolji majstor pružit će vam sve potrebne informacije o vrstama guma i njihovim karakteristikama.

I svakako ne vozite se bez dovoljno ulja i goriva jer vam to može stvoriti velike komplikacije na putu.

Automobilisti trebaju uvažavati motoriste

I vozači automobila trebaju obratiti pažnju na motore u prometu i to provjeravanjem mrtvog kuta, obveznim uključivanjem pokazivača smjera i poštivanjem prava prednosti na raskrižjima.

Vozači automobila ne smiju, u čekanju u koloni, neoprezno otvarati vrata svog vozila, a važno je i da u svakom trenutku mogu čuti motocikl koji se vozi u njihovoj blizini zbog čega glazba u vozilima ne smije biti preglasna.

Važno je da automobili paze na rastojanja u vožnji, posebno ako je ispred njih motocikl jer teški automobili imaju duži kočioni put pri iznenadnim situacijama.

Dodatnom pažnjom svih sudionika u prometu i pridržavanjem nekih osnovnih pravila, vožnje motocikla i skutera te automobila mogu biti ugodnije i sigurnije, a samim tim i zabilježen manji broj nesreća i svega što one nose sa sobom.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij