PLAVA KRV NA PJACI U SPLITU SE OKUPILO VIŠE OD 80 ČLANOVA PLEMIĆKIH OBITELJI IZ HRVATSKE
Više od 80 plemića iz svih krajeva Hrvatske, među kojima su bili i zadnji hrvatski grofovi, baruni i markizi, jučer su se družili u Splitu, u staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zvonimira Puljića.

— Prema podacima s početka 20. stoljeća u Hrvatskoj je postojalo više od 20 tisuća plemića, no danas nas je, prema gruboj procjeni, ostalo samo oko 500-600, odnosno nekih 50-ak obitelji s pedigreom: Antoniazzo, Grisogono, Bartolovich, Cambi, Mladineo, Prelogović, Vučetić, Tartaglia, Draganić-Vrančić, Kallav, Cipci, Barabaš, Pavlović... Utjecaj smo izgubili još 1918. godine iako smo do tada bili vrlo dominantni u svim sferama društvenog života. Unatoč plemenitoj krvi, nije nam cilj nikakva restauracija monarhije, naprotiv, želja nam je jedino druženje i prijateljstvo te ustrajanje u borbi da nam se dozvoli nošenje titule plemeniti, no bez ikakvih privilegija — tumači Ivo Durbešić, predsjednik Hrvatskog plemićkog zbora.

Hrvatski plemići danas su tek udruženje koje, kako kaže Durbešić, ima odlike masonske organizacije, i broji oko 160 članova iz Zagreba, Splita, Zadra, Dubrovnika, Opatije, Senja...

— Jedan od naših ciljeva je i skidanje ljage s plemstva koje je od 1918. godine, pa sve do kraja komunističkog režima, marginalizirano, a svjedoci smo bili i masovnih likvidacija članova hrvatskih plemićkih obitelji od 1945. godine pa do kraja prošlog stoljeća — kazuje Durbešić, istaknuvši kako Hrvatski plemićki zbor uskoro očekuje i primanje u članstvo CILANE-a, europsko udruženje plemićkih obitelji.

Pet splitskih aristokrata

Od splitskih "plemenitaša", koji imaju krvni i plemićki kontinuitet, danas u Splitu žive tek članovi pet plemićkih obitelji — Cindro, Cambi, Grisogono, Pavlović i Tartaglia. Drugi su izumrli ili se iselili.

Pogled u povijest dovest će nas u godinu 1553., do izvornih splitskih plemića. Te godine prezimena poprimaju konačni oblik, a poslanik Venecije Gustiniani navodi 17 plemićkih obitelji u Splitu: Papali, Maruli, Cipci, Martini, Geremia, Petrachi, Alberti, Martinušević, Tartaglia, Balci, Grisogono, Cindro, Giudici, Ćomuli, Lucari, Bubanić i Nadali.

U drugoj polovici 17. stoljeća preostat će Papali, Maruli, Cipci, Geremia, Alberti, Tartaglia, Grisogono, Cindro, Comuli i Nadali. U18. stoljeću izumrli su Papali i Nadali, Comuli se sele u Trogir, dok Maruli i Cipci gube plemićki kontinuitet. Od izvornog plemstva u Splitu danas žive Cindro, Grisogono i Tartaglia. Drugu skupinu čine agregirani plemići, pridruženi praplemstvu. Splitski plemići su se odupirali novim agregacijama do 1671., kad je u plemstvo primljeno 15 novih obitelji, od kojih su za Split naročito važni Cambi i Pavlović. Zanimljivo je da je bogata obitelj Cambi za obranu svojih posjeda podigla kaštel Cambi (današnji Kaštel Kambelovac).

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij