Prvi travnja nije službeni praznik, ali ga obilježavaju u mnogim zemljama, što dobro znaju svi koji su postali žrtve zafrkancije svojih bližnjih ili medija. U anglosaksonskim zemljama taj 'blagdan' zovu All Fools' Day, odnosno Dan svih budala, pa je pisac Marc Twain rekao da 'služi kako bismo se prisjetili tko smo i što smo ostala 364 dana'.

Zagrebački Radio 101 imao je 1. travnja 1985. tobožnju emisiju uživo o eutanaziji, u kojoj je sudjelovalo više 'uglednih gostiju'. Rasprava se zahuktala pa je jedan od protivnika eutanazije izvukao pištolj i pucao u druge goste. Program je prekinut i u eteru su se čule smetnje, a nakon pune minute oglasila se nova voditeljica i objavila da se u studiju 'dogodio težak incident te da su intervenirale snage reda'.

Istodobno su svi na radiju crkavali od smijeha, jer je posrijedi bila snimljena radijska drama, namjerno tempirana za 1. travnja. Tek kad je za desetak minuta na radio došla prava policijska patrola, voditelji su objavili da je sve bilo šala.

Jedan je hrvatski dnevnik 1992. objavio da košarkaš Earvin Magic Johnson više nije pozitivan na HIV te da se vraća košarci, a da je za novi klub izabrao zagrebačku Cibonu. Bio je naveden i točan termin dolaska košarkaške legende pod Cibonin toranj radi 'davanja autograma'. Neizbježno, nekoliko desetaka naivaca došlo je s pripremljenim papirićima i olovkama. Ta je šala zapravo bila blizu istini, jer se Johnson senzacionalno vratio košarci i unatoč zaraženosti virusom HIV-a igrao na Olimpijskim igrama 1992.

Smisao je 1. travnja  zbijanje 'slanih i neslanih' šala s onima koji nam padnu šaka. Šale se mogu sastojati od širenja lažnih vijesti ili od zadavanja besmislenih zadataka naivcima, a sve radi njihova dovođenja u neugodnost. Na žalost, svake godine netko pretjera i svojom šalom nanese ozbiljnu štetu široj javnosti.

Podrijetlo tog običaja nije potpuno jasno, no najprihvaćenija je teorija početka godine u Europi. Do sredine 16. stoljeća većina je europskog stanovništva obilježavala Novu godinu 25. ožujka, a slavlje je trajalo do 2. travnja. Francuska je bila prva država koja je, 1564., službeno, odlukom kralja Karla IX. uvela 1. siječnja kao prvi dan godine.

Budući da u to doba nije bilo radija, televizije, interneta i dnevnih novina, nove su se odredbe sporo ukorjenjivale u društvu. Stoga su i nakon 1564. mnogi ljudi i dalje slavili Novu godinu potkraj ožujka i početkom travnja, pa su im se 'bolje obaviješteni' građani smijali i s njima zbijali šale – primjerice, slali im lažne čestitke i darove.

S vremenom je 1. travnja postao dan zafrkancije na račun onih koji obilježavaju Novu godinu pogrešnog datuma, a potom i kao dan za zafrkanciju iz bilo kojeg povoda, na bilo čiji račun.

U Velikoj Britaniji 1. travnja od davnina se obilježavao kao narodna svetkovina kojom se slavio dolazak proljeća i nije imao veze sa sprdnjom. Od 18. stoljeća i Britanci taj datum posvećuju zafrkanciji.

U Škotskoj taj se običaj prvobitno zvao 'lov na kukavicu', a kukavica je bila osoba koja padne na štos. U Francuskoj i Italiji osoba koja nasjedne na prvotravanjsku šalu zove se poisson d'avril, odnosno pesce di aprile (travanjska riba), što možda ima veze s time da su travanjske ribe mlade pa ih je lako upecati. Jedna je od raširenih šala lijepljenje izrezane papirnate ribe nekomu na leđa a da on to nije zamijeti.

Prvi se travnja slavi u brojnim medijima, uključujući one koji inače šire ozbiljne sadržaje. Poznata britanska televizijska postaja BBC objavila je 1957. reportažu o švicarskom drveću na kojemu rastu špageti. Prilog je prikazivao Švicarce kako beru špagete i odlažu u sanduke. Velik je broj gledatelja potom zvao BBC i pitao ih gdje mogu nabaviti sjeme za 'špagetna drva'.

Ista je TV postaja 1965. godine objavila da uvodi novu tehnologiju koja omogućuje emitiranje mirisa putem televizijskih prijamnika, pod geslom 'od sada ne više samo svjetlo i zvuk, nego i miris na vašim malim ekranima'. Mnogi su gledatelji zvali uredništvo i izvještavali kako im iz televizora doista dopire miris. Četrdeset godina poslije jednak je štos gledateljstvu 'prodala' TV postaja Seven Network u Australiji.

Duhoviti su producenti BBC-a u emisiji 'That's Life!', posvećenoj darovitim životinjama, 1. travnja 1979. godine emitirali uvjerljivu reportažu o engleskom ovčaru koji zna upravljati automobilom.

Sportska emisija BBC-a 'Football Focus' 2005. objavila je intervju s Harryjem Redknapom, poznatim trenerom West Hama, u povodu navodnog povećanja dimenzija nogometnih golova za 60 cm u visinu i 120 cm u dužinu. Redknapp, koji je znao da je riječ o lažnjaku, izrekao je svoje mišljenje o tim promjenama, dodavši kako uvježbava igrače da se prilagode povećanim golovima. I opet BBC: slavna je producentska kuća drugom prilikom, također tijekom jedne sportske emisije, prikazala 'tučnjavu' dvojice tehničara u studiju, iza voditeljevih leđa, koji nije imao pojma da se oni mlate.

Nizozemska je državna televizija 1955. izvijestila da se srušio kosi toranj u Pisi. Zabrinuti su ljubitelji umjetnosti zvali redakciju zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. objavila gledateljima da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što prije.

U skandinavskim je zemljama alkohol vrlo skup pa su se stanovnici Bergena, drugog po veličini grada u Norveškoj, obradovali kad je tamošnji list Bergens Tidende 1987. objavio da su vlasti prikupile 10.000 litara prokrijumčarenog vina te pozvao čitatelje da ga po sniženoj cijeni otkupe. Do podneva je uredništvo posjetilo 200 građana s praznim bocama, demižonkama, pa čak i bačvama, koji su se željeli domoći dragocjene tekućine.

Izvor: Jutarnji list


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij