Više desetljeća stara ideja o automobilu pogonjenom stlačenim zrakom polako postaje realnost. Tata Motors, najveći indijski proizvođač vozila udružio je snage s MDI grupom sa sjedištem u južnoj Francuskoj. Cilj je ponuditi zrakom pogonjen auto u cjenovnom razredu Dacije Logan.

Prije nešto više od mjesec dana indijski je proizvođač sklopio ugovor u suradnji s tvrtkom MDI koja se bavi razvojem motora "na zrak" i njihovom implementacijom u svakodnevan život. Iako se pretpostavlja da Tata neće preuzeti proizvodnju vozila razvijenih od strane MDI-a može se očekivati kako će Indijci nastojati iskoristiti posljednja tehnološka dostignuća koncentrirana oko dvije ideje.

Prva je single-fuel princip pokretanja motora jednim tipom goriva - stlačenim zrakom, a druga dual-fuel koja kombinira dva izvora energije, benzin i stlačeni zrak, prilagođavajući se tako širem spektru postavljenih zadataka.

MDI je vlasnik niza patenata registriranih u preko 120 zemalja, a trenutno zapošljava oko 60 djelatnika, od čega tridesetak inženjera. Tehnološki uspon doživljava početkom 1990-tih, odmah po osnutku, kada je Guy Negre razvio prvu dual-fuel motor koji može biti pogonjen benzinom i stlačenim zrakom.

Link na ostatak članka: www.index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij