hren

RAZNOLIK PROGRAM
Festival nezavisne kulture i umjetnosti Platformat 2018 završio je nakon mjesec dana raznolikog programa. Kroz obilježavanje 40 godina od izgradnje Doma koncept ovogodišnjeg Platformata podijelio se u četiri područja koja se vežu uz Dom mladih i međusobno su se isprepleli – edukativni, društveni, produkcijski i izvedbeni.

Govoreći u brojkama, Platformat je ostvario 34 događaja kroz četiri tjedna, između ostalog pet projekcija, pet škola i radionica, sedam izložbi i prezentacija, dvije cirkuske predstave, dva rezidencijalna boravka, više od 13 glazbenih događanja, desetak  analiza, predavanja irazgovora s umjetnicima, otvoren je jedan novi prostor, obnovljen jedan vrt, ostvareno je više od 15 suradnji s različitim udrugama, četiri međunarodne suradnje i više međugradskih.
Festival je posjetilo oko 7000 ljudi tijekom mjesec dana programa, a uložena sredstva su iznosila oko 30 000 kuna. Festival je pratilo više medijskih kuća, među njima i devet medijskih pokrovitelja,  a financiran je od strane Zaklade kultura nova, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Split parkinga.

Tako je tijekom četiri tjedna održana projekcija filma Dead Man redatelja Jima Jarmuscha te analiza filma u kojoj je sudjelovao renomirani američki kritičar Jonathan Rosenbaum. Kino klub Split organizirao je još četiri projekcije petkom pa je publika imala priliku pogledati New Old (1979), Visa de censure n°X (1967), A L’ombre de la Canaille Bleue/Soleil autora Pierre Clémentija, Zen Noir (2004) Marc Rosenbusha, Retrospektiva (1965-2003) George i Mike Kuchara te It Came From Kuchar (2009) autorice Jennifer M. Kroot. Održao se hibridni program Kino zvjerinjak te tradicionalni roštilj za LGBTIQ zajednicu i prijatelje, punk domjenak, kao i radionica Platforma + studenata UMAS-a i FGAG-a .Polaznici radionice imali su priliku poslušati predavanje Igora Mihovilovića o 20 godina stvaranja nezavisne scene oko Doma mladih.
Unutar edukativnog područja održalo se i više škola među kojima i KLFM radio škola čiji su polaznici mogli saznati kako funkcionira program community streaming radija.
Kroz rezidencijalni program umjetnice Katarine Šoškić, moglo se saznati više o tome kakav dojam ostavlja Dom mladih i aktivnosti koje se provode unutar zgrade na nekog tko joj prvi puta pristupa.

Zavidan broj posjetitelja privukli su cirkuski programi, predstava suvremenog belgijskog cirkuskog kolektiva Circus Katoen naziva As heavy as it goes, trodnevna radionica vertikalnog konopa i svile te dva cirkuska performansa .
Kroz Platformat se u različitim dijelovima zgrade Doma mladih održalo nekoliko izložbi te razgovora s umjetnicima.Prikazana je izložba Nije budućnost uvijek ono što dolazi, a prostor Galerije kluba Kocka ugostio je čak tri  izložbe tijekom Platformata, Plakati kluba Kocka 2003 – 2018, Realizam ćoravog sokaka autora Mislava Lešića te fotografski projekt autora Bojana Mrđenovića Magistrala
Multifunkcionalnost različitih prostora Doma mladih bila je očita za vrijeme cijelog Platformata, a jedan od zanimljivih pristupa je postavljanje izložbe u prostor prizemlja predvorja Galerije MKC-a. ROOM 100 u suradnji s Jerom Kuzmanićem doveo je izložbu Un-war Space sa Arminom Pilav i Anom Danom Beroš.
Na ovogodišnjem Platformatu svakako se istaknulo otvorenje Skate parka Kolo. Treba spomenuti da je dlična koncertna i glazbena atmosfera pratila sudionike kroz sve tjedne Platformata .

Završetak ovogodišnjeg Platformata obilježila je vijest da je projekt Gradimo Dom zajedno koji je Platforma Doma mladih prijavila u partnerstvu s Gradom Splitom, Multimedijalnim kulturnim centrom, Clusterom za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, Koalicijom udruga mladih i Festivalom mediteranskog filma Splita odobren za financiranje od strane Ministarstva kulture u iznosu od 2.498.314,86 kn. Kroz dvogodišnji projekt koji kreće s realizacijom 1. prosinca 2018. godine Platforma Doma mladih s partnerima radit će na razvoju i uspostavi inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi u Splitu, jačanju kapaciteta i umreženosti zaposlenika udruga, umjetničkih organizacija, ustanova u kulturi i Grada Splita na polju sudioničkog upravljanja te podizanja svijesti o suradničkim praksama te na provedbi puno bogatijeg i kvalitetnijeg kulturno-umjetničkog i edukativnog programa koji će se realizirati i kroz sljedeće izdanje Platformata.

Foto: Platformat


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij