Namjeravate li uvesti automobil star deset godina, to ćete moći učiniti samo još idućih desetak dana jer 1. travnja na snagu stupaju nove odredbe o homologaciji vozila koje bitno postrožuju uvjete za uvoz. Nova pravila kažu da će se od prvog dana travnja moći uvesti samo vozila s tzv. Euro III motorima, koja uglavnom zadovoljavaju automobili proizvedeni 2000., odnosno 2001. godine.

Prijašnje minimume mogla su zadovoljiti uglavnom vozila proizvedena 1996. godine i kasnije. Hrvatski autoklub krenuo je u kampanju obavještavanja javnosti kako bi se kupci informirali o novim pravilima te da ne bi kupovali automobil u inozemstvu koji neće moći homologirati. U tu svrhu su na svojim internetskim stranicama objavili popis vozila po godištima koja zadovoljavaju nove postrožene uvjete. "Nije ključna godina proizvodnje, već ispušni plinovi. Moguće je da automobili proizvedeni 1999. zadovoljavaju kriterije, a drugi ih ne zadovoljavaju iako su proizvedeni 2002.

No ipak, većina automobila koji zadovoljavaju nove uvjete proizvedeni su 2000. ili 2001. godine", rekao nam je Miroslav Sučić, voditelj odjela homologacije u Hrvatskom autoklubu. Nove uvjete od prvog travnja morat će zadovoljiti osobna vozila mase do 2500 kilograma te laka teretna vozila razreda I., a spomenuti kriteriji za teža osobna vozila te laka teretna vozila razreda II. ili III. primjenjivat će se od 1. listopada ove godine.

Postroženi su i zahtjevi za nova vozila kategorija M, N i O prema kočenju. Vozila na dva ili tri kotača (kategorija L) morat će zadovoljiti strože zahtjeve koji se odnose na gume, a kriterije o ispušnim plinovima zadovoljit će vozila s Euro II motorima. Prilikom uvoza ne rade se ispitivanja na vozilu, već se provjerava je li konkretno vozilo homologirano prema navedenim zahtjevima.

Od postupka homologacije izuzeti su oldtimeri, vozila stranih veleposlanstava, naslijeđena vozila, vatrogasna vozila kao i vozila namijenjena vojnim potrebama, vozila povratnika s privremenog rada. Važno je da kupci rabljenih automobila provjere zadovoljava li vozilo koje namjeravaju kupiti nove kriterije jer u suprotnom ih neće moći cariniti ni registrirati u Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij