hren

Udruga ALUMNI Filozofskog fakulteta u Splitu organizira javnu tribinu pod nazivom "Prosjaci i sinovi", u povodu 45. obljetnice prvog izdanja romana „Prosjaci i sinovi“ autora Ivana Raosa.

Ivan Raos jedan od najplodnijih i najraznovrsnijih hrvatskih književnika inspiriran isključivo rodnim zavičajem i vlastitim djetinjstvom, ispisao je na stotine stranica tzv. seoske tematike. Ono što je kritika svojedobno (ne)namjerno zanemarila je tipična ambijentalnost koja se ne otkriva isključivo u koloritnim opisima njegova zavičaja i ljudi te u izvornim idiolektima domicilnog stanovništva, nego u svim slojevima njegove proze koja je, kvantitetom i kvalitetom, srž njegova opusa.

Kruna njegova rada je roman „Prosjaci i sinovi“, najbolji i široj publici najpoznatiji Raosov roman, objavljen je u knjižnom izdanju prvi put 1971. u izdanju Matice hrvatske. Po Raosovu romanu snimljena je, a potom i bunkerirana istoimena trinaestodijelna TV serija u režiji Antuna Vrdoljaka i produkciji Dramskog programa TV Zagreb koja je nakon prvoga prikazivanja (1983./84.) doživjela izniman uspjeh kod publike i kritike. „Prosjaci i sinovi“ u svim slojevima sadrži bogato kulturno i tradicijsko blago te kako bismo omogućili takvo cjelovito sagledavanje tematike, okupili smo renomirane goste tribine: dr.sc. Ivan Bošković, dr.sc Marko Dragić, režiser Antun Vrdoljak i glumac Filip Radoš.

Svi zainteresirani slobodno neka nam se pridruže na tribini, u ponedjeljak, 6. lipnja u 19 sati, u Sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice. Nakon izlaganja svima će biti omogućeno uključivanje u raspravu, te postavljanje pitanja, poručuju iz Udruge.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij