hren

Ne zaboravite na sigurnosna pravila pri korištenju kartica ...Posljednje prijevare u kartičnom poslovanju pokazale su svu nesigurnost kartica s magnetskim zapisom, pa je u skoroj budućnosti moguće očekivati da će sve hrvatske banke umjesto kartica s magnetskim zapisom korisnicima ponuditi smart kartice s čipom koje je nemoguće probiti (sadašnjim) raspoloživim informatičkim tehnologijama. Što se tiče bankomata, prošle godine u Hrvatskoj su otkrivena četiri slučaja montiranja čitača magnetnog zapisa i mikrokamera, i to u Dubrovniku, Splitu i Zagrebu.  Korisnici bankomata rizik krađe identiteta mogu i dodatno smanjiti primjenjujući dva osnovna pravila prilikom korištenja bankomata, a to je obratiti pažnju na izgled bankomata prije korištenja, tj. vizualni pregled, te sakriti PIN prilikom unosa ...
Posljednji slučaj krađe metodom tzv. skimminga, odnosno snimanja magnetskog zapisa kartica je zabilježen tijekom blagdanskih dana u sistemu bankomatske mreže PBZ-a prilikom korištenja bankomata. Prije blokade transakcija krivotvoritelji su uspjeli nanijeti štetu računima četiri klijenta u ukupnom iznosu od 25.693,75 kuna.

Peglaj ...

U Hrvatskoj je sigurnost u online poslovanju (internet bankarstvu) s bankama najčešće riješena na dva načina: jedan je putem tokena, a drugi putem smart kartice. I jedan i drugi uređaj imaju svojih prednosti i mana, a najvažnija prednost tokena je mogućnost pristupa računu u banci s bilo kojeg računala, što donekle smanjuje i razinu zaštite. Kod smart kartica potrebno je imati instaliran uređaj i pripadajući softver, a zahvaljujući digitalnom potpisu uz enkripciju i SSL komunikacijske kanale cijeli je sustav vrlo siguran, te se njime koriste i najveće hrvatske banke.

Najsigurniji način zaštite u kartičnom poslovanju donijet će smart kartice, odnosno kartice s čipom, koje će vodeće hrvatske banke uvesti u upotrebu umjesto dosadašnjih kartica već ove godine.
KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij