hren

Prvim danom iduće godine na snagu će stupiti nekoliko izmjena poreznog i trošarinskog sustava koji bi mogli utjecati i na veće ili manje cijene nekih proizvoda i usluga.

Dakle, od 1. siječnja se ukida nulta stopa PDV-a na kruh, mlijeko, knjige, lijekove, ortopedska pomagala i kinoulaznice i povećava se na stopu od pet posto. Proizvođači i trgovci tim proizvodima tvrde kako taj porezni udar neće “prenijeti” na potrošače, odnosno da neće doći dio povećanja cijena.

Ipak, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, tvrdi kako se povećanje cijena neće dogoditi odmah, ali da bi, pogotovo kada je u pitanju kruh, postupno mogle rasti kako bi se kompenzirao rast PDV-a. Doduše, cijena skupljeg kruha u zadnjih mjesec dana već je porasla za deset do 50 lipa, tako da su možda proizvođači i trgovci kruhom već prije povećanja poreza “potiho” to ugradili u svoje kalkulacije. Kad bi poskupio sukladno rastu PDV-a na pet posto, izračun pokazuje da bi kruh koji košta šest kuna poskupio za 30 lipa, dok bi proizvodi koji stoje 25 kuna “krešili” za 1,25 kuna.

S druge strane, od 1. siječnja smanjuje se stopa PDV-a za ugostiteljstvo s 25 na 10 posto, ali prve informacije govore kako nije realno očekivati da će ugostitelji smanjiti cijene. Podsjetimo, snižene stope PDV-a za ugostiteljstvo odnose se na pripremu i usluživanje hrane, bezalkoholnih pića i napitaka, te vina i piva u ugostiteljskim objektima, a ne odnose se na žestoka pića.

Ministarstvo turizma optimistički očekuje i smanjenje cijena i povećanje investicija i zapošljavanja, pozivajući se na iskustva u drugim državama kada je dolazilo do ovakvih poreznih promjena. Pri tome Veljko Ostojić, ministar turizma, tvrdi kako će pažljivo pratiti efekte manje porezne stope i sukladno tome poduzimati daljnje poteze.

Dragutin Ranogajec, pak, napominje kako je HOK-ov Ceh ugostitelja na svom kongresu preporučio smanjenje cijena, ali za sada još nema najava o tome hoće li ugostitelji sniziti cijenu barem malog macchiata.

Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), u svojim je dosadašnjim istupima isticao kako je teško očekivati niže cijene hotelskih usluga, ali da se mogu očekivati investicije u hotelijerstvu.

Franco Palma, predsjednik Turističko-poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore (HGK), također smatra kako su cijene u turizmu i ugostiteljstvu Hrvatske konkurentne u odnosu na druge europske i mediteranske zemlje i vjeruje da će se efekt od smanjivanja PDV-a više preliti u investicije nego u pad cijena.

U Ministarstvu financija procjenjuju, pak, kako će primjena novih stopa PDV-a povećati prihode državnog proračuna za otprilike 1,3 milijarde kuna na godišnjoj razini. Nadalje, početkom iduće godine će na temelju povećanja trošarine u maloprodaji kutije cigareta poskupjeti od 50 lipa do jedne kune, a one jeftinije i nešto više.

Pri tome treba kazati kako će zbog pravila Europske unije nakon 1. srpnja doći do ponovnog podizanja trošarina, što će povećati cijenu cigareta krajem godine za tri do četiri kune. Snažno poskupljenje neće zaobići ni sve veći broj korisnika rezanog duhana jer će se od početka 2013. trošarina na sitno rezani duhan povećati sa sadašnjih 234 kune na 325 kuna za jedan kilogram, dakle za oko 35 posto.

Od 1. srpnja iduće godine trebao bi se promijeniti i način izračuna trošarina za automobile, što bi trebalo u načelu donijeti smanjenje cijena automobila do 100 tisuća kuna, dok bi trebali poskupjeti snažniji automobili i oni koji ispuštaju više ugljikova dioksida.

Konačna verzija prijedloga Zakona o posebnim porezima na motorna vozila još nije gotova, ali neslužbene informacije i izračuni govore kako bi automobili sa sadašnjom cijenom do 100.000 kuna i emisijama do 120 grama CO2 po kilometru trebali pojeftiniti nekoliko tisuća kuna, dok bi cijena automobila koji stoje 100.000 do 150.000 kuna, te emitiraju do 120 g CO2/km mogla ostati otprilike ista. Jače će, pak, poskupjeti automobili s današnjom cijenom iznad 150.000 kuna i emisijama većima od 120 g CO2/km.

Niži porez na plovila za sport

Porez na dodanu vrijednost za plovila za sport i razonodu koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013., a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza, smanjit će se s 25 na pet posto. Na taj način će se pokušati zadržati plovila u Hrvatskoj i nakon ulaska u EU.

Veći prag za ulazak u registar

Porezne promjene koje se tiču poduzetnika govore kako će od 1. siječnja 2013. stupiti na snagu izmjena Zakona o PDV-u kojom se povećava prag za upis u registar obveznika PDV-a na 230.000 kuna sa 85.000 kuna. Osim toga, obrtnici i poljoprivrednici koji u 2012. ostvare primitak manji od 65 posto od svote propisane za ulazak u sustav PDV-a (149.500 kuna), porez na dohodak moći će plaćati paušalno. Konačno, sva reinvestirana dobit koja se, nakon obračuna, unese u temeljni kapital, te to povećanje registrira na trgovačkom sudu, oslobađa se plaćanja poreza na dobit.

Luksuz pojeftinjuje

Sa zadnjim danom 2012. prestat će vrijediti oporezivanje trošarinama luksuznih predmeta − nakita, satova, odjeće i obuće od krzna i kože reptila, pirotehničkih proizvoda za vatromete i oružje. U Vladi tvrde kako se taj porez ukida jer su prihodi od njega bili minimalni, jer su se ti proizvodi kupovali u inozemstvu, zbog čega je država ostajala bez PDV-a, a trgovci su zapošljavali manje radnika.


KOMENTARI:

NOVOSTI

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij