hren

U DRUŠTVU S OBITELJI ZELJKOVICH
Među državama u kojima se donosi niz mjera za suzbijanje koronavirusa nalazi se i Kanada, gdje je do početka travnja od koronavirusa oboljelo oko devet tisuća osoba, od kojih je 105 preminulo. Iako je prvi slučaj korone u ovoj državi zabilježen još krajem siječnja, kod putnika pristiglog iz Kine, svojim mjerama uspjela je epidemiju na svojim prostorima „zadržati“ u prosječnim okvirima.  A kako u ovom trenutku djelomično izgleda život jedne obitelji u ovoj zemlji, ispričala nam je rođena Sućuranka Karolina Seka Zeljkovich.

Obavještavaju se potrošači vode na području grada Kaštela u Kaštel Lukšiću u ulici Uz sv. Ivana, da će im zbog radova na vodovodnoj mreži biti prekinuta opskrba vodom u petak, 03.04. u vremenu od 8 do 14 sati.

Peri ruke 20 sekundi, peri ruke 30 sekundi. Nemoj šetati, šetaj van. Ako promaja ubija ljude, ubiti će i virus - otvaraj sve! Zatvori prozore, vrata, barikade, stigla prašina iz Afrike. Gotovi smo! Nema ovlaživača zraka, puni teće, stavljaj na grijanje. Kad će lito da i ova beštija krepa?! Tribam u dućan, ne smin u dućan..

ZAHTJEVE ŠALJITE MAILOM TIJEKOM TJEDNA NAJKASNIJE DO 13 SATI
Dogradonačelnica Grada Kaštela Jadranka Matok Bosančić svoje dnevne poslovne aktivnosti trenutno je zbog situacije s koronavirusom usmjerila na rad i aktivnosti u Stožeru civilne zaštite grada kao voditeljica. Svakodnevno je u komunikaciji preko radio veze s Nacionalnim stožerom, kao i svi Stožeri u Hrvatskoj, kako bi uskladili i ubrzali funkcioniranje Stožera na nivou države te kako bi se donesene mjere Nacionalnog stožera pravovremeno primjenjivale u svim gradovima.

U posljednja 24 sata broj zaraženih porastao je za 96 i sada je ukupno zaraženo 963. 7680 osoba je testirano. 12,52 posto testiranih je pozitivno. Nema novopreminulih. Na respiratoru su 34 bolesnika. Oporavljenih je 73. Prosječna dob je 48,27 godina.

PREMA ODLUCI NACIONALNOG STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE
Prema današnjoj odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite od srijede 1. travnja pekarnice će raditi produženo, odnosno njihovo radno vrijeme će početi od 6 do 17 sati, za razliku od dosadašnjeg kada su svoje radnje za kupce otvarali kao i trgovine, potvrdila nam je Jadranka Matok Bosančić voditeljica Stožera civilne zaštite grada Kaštela.

Na području Splitsko-dalmatinske županije još je 29 osoba pozitivno na koronavirus; i to iz Splita 14 osoba, Solina 6 osoba, Dugopolja 3 osobe, Marine 1 osoba, Hrvaca 1, osoba Dugog rata 1 osoba, Makarske 1 osoba, Imotskog 1 osoba i Kaštela 1 osoba. 

Ministar uprave Ivan Malenica danas je predstavio uslugu e-Propusnica kojom se digitaliziraju propusnice koje građanima omogućuju kretanje unatoč zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravišta uvedenoj zbog epidemije koronavirusa. Usluga je dostupna na stranici epropusnice.gov.hr.

Toaletni papir, kao novi, malo korišten, četiri role prodajem ili mijenjam za kilogram brašna - to je Zakonita napisala oglas i dala ga Blesiju s maskom za ronjenje, da ga odnese Velimiru Bati, pa da ga utipka online, jer smo mi offline. I pazi dobro da te opet ne zarazi onim bolesnim idejama, ka i zadnji put kad si iša u Šibenik pisat Zekanoviću na vrata one gluposti da je kukasti fašist i da je ušati križ i svašta. Pa normalno da će, kad dođe na vlast, ukinit Srbe i antifašiste i Rome, da izbjegne takve situacije.

S obzirom na veliki broj zahtjeva i upita za izdavanje propusnica za odlazak na otoke, a u svrhu ujednačavanja postupanja stožera pri izdavanju propusnica za odlazak na otoke daje se sljedeća uputa.

BRZA INTERVENCIJA NA PRUZI
Djelatnici komunalne tvrtke Zeleno i modro u utorak navečer imali su nesvakidašnju intervenciju uklanjanja cestovnog odbojnika s željezničke pruge u Kaštel Starom.

Lijepa informacija ovog je tjedna stigla iz Grada Kaštela, potpisan je ugovor s Klinčkom bolnicom Split, prema kojem će, iz proračuna grada, biti uplaćeno 250 tisuća kuna za nabavku respirarora.

VELIKA INVESTICIJA
Željeznička pruga Split – Zračna luka na Resniku, biti će prva novoizgrađena pruga u Dalmaciji nakon više od 50 godina. Projektirana je za brzinu od 160 km/h koja je predviđena za lokalni prijevoz i ima svrhu približiti grad Split i Zračnu luku te bolje povezati kaštelanska i solinska naselja. Prigradskim vlakovima na novoj pruzi stanovnicima ova tri grada omogućit će se brža i kvalitetnija dnevna migracija na posao i školovanje.

Iako su mnoge humanitarne udruge te pojedinci u ovom trenutku uključeni u prikupljanje pomoći te djelovanje u suzbijanju koronavirusa, mnogi nisu zaboravili ni da nam je Uskrs pred vratima.

Kroničari društvenih događanja u Kaštelima, kritičari svega lošeg i promotori svega dobrog što prati život u ovom gradu, veza između Malih i Velikih, velikih i malih, pomoćnici na vašem putu traženja izlaza iz ponekad slijepih ulica, podrška, potpora, mjesto za konstruktivne prijedloge i rasprave... tek je dio onoga što Portal grada Kaštela godinama predstavlja u gradu podno Kozjaka.

OBITELJ OMAŠIĆ U MJERAMA ZAŠTITE
Na dalekom Pacifiku, točnije na filipinskom otoku Mindanao smjestio se grad Dipolog City, u kojem godinu dana s obitelji živi Lukšićanin Branko Omašić. Iako tamo živi, za neka mjerila kratko vrijeme, mnogo je toga naučio o Filipinima, a s interesom prati i sva zbivanja vezana uz koronavirus u ovoj dalekoistočnoj zemlji.

OBAVEZNO ISPUNITI OBRAZAC
Nakon što je u ponedjeljak cijeli niz poljoprivrednika kontaktirao Savjetodavnu službu, koja kao dio Ministarstva poljoprivrede izdaje propusnice  za kretanje poljoprivrednicima, zbog velikih gužvi i cijelog niza neosnovanih zahtjeva za propusnicima, građanima je upućeno dodatno obrazloženje o izdavanju istih.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova moli sve hrvatske državljane koji se trenutno nalaze u kriznoj  situaciji u inozemstvu, a namjeravaju se vratiti u Republiku Hrvatsku da ispune dolje postavljeni obrazac kako bi ih nadležna diplomatska misija ili konzularni ured mogao kontaktirati i osigurati im odgovarajuće upute i preporuke za siguran povratak.

Novozaraženih je u odnosu na jučer 77, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. "Na respiratoru su 32 bolesnika, 5 novih", kazao je Beroš. Ukupno je dosad zabilježeno 867 slučajeva. Oporavilo se 67 osoba. Nema novih smrtnih slučajeva.

IZ MEDICINE RADA PORUČUJU DA IH SE PREDHODNO KONTAKTIRA
Ističe vam vozačka dozvola, uobičajenom procedurom na koju smo navikli novu ne možete dobiti zbog trenutne situacije i mjera koje se provode zbog širenja koronavirusa. Ni u policiji ne znaju što vam je činiti jer se od 20. ožujka ove godine, stranke ne primaju, osim ako ste profesionalni vozač, potvrdili su nam iz Policijske uprave.

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij