hren

SVE SLUČAJEVE MOŽETE PRIJAVITI KROZ PROJEKT „POMORSKO JE DOBRO“
Jedna od vijesti koju smo ovih dana mogli pročitati u pojedinim medijima je i potvrđivanje optužnice Općinskog državnog odvjetništva u Zadru protiv riječkog poduzetnika Damira Miškovića, koji je pri gradnji vile na Pagu, zagradio pomorsko dobro napravivši privatnu rivu i privezište. Naravno, u ovom slučaju riječ je o uzurpaciji pomorskog dobra, koja je prisutna diljem hrvatske obale, a imuna na nju nisu ostala ni Kaštela.

U povodu Dana grada Kaštela, Gradska knjižnica Kaštela raspisuje Literarno – likovno – filmski natječaj na temu Kaštela pod naslovom „Kaštelanske štorije 2020.“. Natječaj je otvoren od 3. siječnja do 12. veljače 2020. godine, a u istome mogu sudjelovati državljani Republike Hrvatske – djeca i odrasli.

Obavještavaju se građani o početku provođenja radova zaštite ukrasnog raslinja na području grada Kaštela. S radovima će se započeti u četvrtak, 30. siječnja  u pet sati ujutro.

AKCIJA TRAJE DO 15. OŽUJKA
Tommy je u suradnji s KBC Split-Klinikom za dječje bolesti pokrenuo humanitarnu akciju pod
nazivom „Budi prijatelj djece“. Cilj ove akcije je prikupljanje financijskih sredstava koja su namijenjena opremanju i adaptaciji prostora Klinike za dječje bolesti, kako bi se poboljšali uvjeti rada Klinike i boravka malih pacijenata, kao i njihovih roditelja.

VANDALSKI POHOD NA KONTEJNERE
Vandalski pohod na spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, započet prve noći proteklog vikenda, o čemu smo već pisali, nastavljen je i dalje pa je u noći sa nedjelje na ponedjeljak te s ponedjeljka na utorak, uništeno još nekoliko spremnika.

ZAŽIVI LI INICIJATIVA JEDNE OD AUTORICA, NEĆE BITI I POSLJEDNJE
Nema boljeg osjećaja od onog kad u moru tmurnih vijesti i teških tema naletite na jednu iskrenu i toplu priču koja vraća vjeru u ljude te vam pruži zadovoljstvo da i vi budete makar sporedni lik u njoj, a nama se pružila prilika da iz „prvih redova“ svjedočimo kako naoko male stvari mogu postati vrelo sreće i veselja. A kad su glavni akteri djeca, drugačije i ne može biti.

U organizaciji Gradskog Društva Crvenog križa Kaštela ovog će se utorka, 28. siječnja u Gimnaziji Kaštela (stara zgrada OŠ Bijaći) organizirati akcija darivanja krvi. Akcija će se provoditi u vremenu od 9 do 13 sati u sportskoj dvorani Gimnazije, na adresi Polinovac 8.

Vikend za nama donio je kraj višetjednog suhog razdoblja. Količine oborine prilično variraju od podneblja do podneblja. Dok su jučer na širem splitskom i sinjskom području pale tek neznatne količine kiše, na šibenskom području palo je 20-ak, na vrgoračkom 30-ak, a na krajnjem jugu Hrvatske u Konavlima i preko 50 litara kiše po kvadratnom metru.

SJENE UGOSTILE PRIJATELJE
Iako je nosila broj 13, ovogodišnja Shadow night moto kluba Sjene, po ničemu nije bila nesretna, naprotiv, prošla je u dobrom raspoloženju i ugodnom druženju poklonika motora i rocka, koji su pristigli iz više moto klubova u okruženju.

Obavještavaju se građani da će zbog radova, točnije iskopa priključnog kabela za kuću Antunović, od ponedjeljka 27. siječnja biti zatvorena za promet ulica Biskupa Frane Franića u Kaštel Kambelovcu.

KLJUČEVE I DIO VLASTI U GRADU OVE SUBOTE PREUZELE  POKLADE I KAMPANELI
Sinoćnjom predajom ključeva Donji seli i Mašograda članovima krnjevalskih udruga Poklade i Kampanel, i službeno je započelo najluđe i najveselije doba u godini, ono u kojem vlast preuzimaju maškare.

DJEČAK FILIP, KOJI IH JE PRONAŠAO NA ŽALU, RADO BI SE JAVIO VRŠNJAKINJAMA ALI NE ZNA KAKO DOĆI DO NJIH
Dragi gusari, ova poruka vam želi puno sreće u plovidbi! Taman sam riješila domaći o priči za treći razred osnovne škole iz hrvatskog i sretan put na Jadranskom moru – napisala je mala Matea iz Kaštel Novog u svojoj poruci, koju je njena „teta čuvalica“ Danijela, zajedno s porukom Mateine sestre Mie i svojim popratnim pismom, prije točno petnaest dana uredno spakirala u bocu i ubacila je u more.

VATRENA NOĆ U KAŠTELIMA
Je li netko pretjerao sa slavljem što su naši Kauboji sinoć izborili mjesto u finalu Europskog prvenstva u rukometu ili je ovo dio „uobičajenog“ vikend izlaska onih koji se ne znaju zabaviti bez da unište sve što im se nađe na putu, ne znamo. Znamo tek da je rezime nečije „zabave“ šteta od najmanje nekoliko desetaka tisuća kuna. Naših kuna!

Što je postigao?

Lukša Novak, ostvario je obećano. Kroz splitsku zračnu luku kojoj je na čelu još od početka devedesetih prošle je godine proveo malo više od 3,3 milijuna putnika u 14.500 zrakoplova, što je povijesni rekord aerodroma. Uz to, u srpnju se prvi put dogodilo da jedna zračna luka u Hrvatskoj samo u jednom mjesecu usluži više od 700.000 putnika. To je uspjelo Splitu, koji je u tom segmentu prestigao ne samo Dubrovnik, nekoć najprometniji aerodrom u Jugoslaviji, nego i danas najveći i najprometniji Zagreb (3,4 milijuna putnika u 2019.).

OVE SUBOTE NA GABINAMA
Bez ijednog ispaljenog metka ili možebitnih drama na izborima, u subotu navečer u dijelu Kaštela doći će do promjene vlasti. Aktualna gradska vlast otići će na kraći nezasluženi odmor, a Donjim selima, Sućurcem, Radunom, Rudinama pa čak i Lukšićem, zavladat će maškare.

TRINAESTA SHADOW NIGHT
Članovi moto kluba Sjene, ove subote, 25. siječnja, organiziraju svoj ovogodišnji zimski party, 13. Shadow night, večer motora, rocka i dobrog druženja, koja će se održati u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću.

Tijekom nadolazećeg vikenda, a posebno u noćnim satima tijekom petka i subote, na prometnicama na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske provoditi će se pojačane aktivnosti u cestovnom prometu, koje će biti posebno usmjerene na tzv.faktore rizika, odnosno na prekršaje koje su u najčešćoj vezi s nastankom teških prometnih nesreća: nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnih pojaseva u vozilima i kaciga na mopedima i motociklima, te korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom.

GODINU DANA SREĐUJU SE VLASNIČKI ODNOSI S DRŽAVOM
Iako se Grad Kaštela optimistično uključio u program izgradnje poticane stanogradnje, a nekoliko desetaka mladih obitelji iskazali interes za kupnju POS-ovih stanova, i Grad i zainteresirani morat će još neko vrijeme pričekati da ovaj program stigne u Kaštela.

'Možda su me napali jer sam ja Hrvat, a oni pravoslavci', kaže žrtva
U Splitu je počelo suđenje ocu i sinu Lukši i Marku O. za pokušaj ubojstva Mije B. u Kaštelima. Optužnica ih tereti da su 10. travnja 2018. oko 17.30 u Kaštelima iz stana izvukli žrtvu uz prijetnju nožem te ga izudarali betonskim blokom i čekićem po glavi. Mijo B. zadobio je višestruke ozljede i u bolnici je zadržan 15 dana na liječenju.

U mnogim predjelima Dalmacije ovog siječnja kiša je u potpunosti izostala. Iznimka je tek dubrovačko područje gdje je palo skromnih 10 do 20 litara kiše po kvadratnom metru. Dug niz stabilnih zimskih dana možemo zahvaliti dugotrajnoj i postojanoj anticiklona koja je priječila put ciklonama i frontama do našeg područja.