hren

STIŽU I EUROPSKI PRVACI
„Sprema se pravi spektakl“, „Ovo smo čekali“, „Bit će jače nego ikada“, tek su neke od najava za ono što ovog vikenda očekuje sve poklonike automobilizma, posebno brdskih utrka, u zaleđu Kaštela, gdje će se u subotu i nedjelju, 11. i 12. srpnja održati ovogodišnja 23. Nagrada Malačke „Sv, Dujam 2020“.

A što to donosi utrka koju i ove godine organizira SAK Split, na čelu s predsjednikom Brankom Poljanićem, tajnikom Damirom Katunarićem te direktorom utrke Dubravkom Čikorom.

- Do sada je prijavljeno više od 120 vozača, kako iz Hrvatske tako i iz Italije, Austrije, Slovačke, Crne Gore, Slovenije, Poljske, Mađarske i BIH. Stiže nam cijeli niz automobila u više kategorija, a među njima dvadesetak formula i prototipova.
Od vozača svakako treba istaknuti  Talijane Simonea Faggiolia, višestrukog europskog prvaka i aktualnog europskog prvaka Christiana Merlia, koji zadnje vrijeme pokušava pa i uspjeva dohvatiti pojedine Faggiolieve rekorde. Zbog toga su i utrke često obilježene njihovim duelima, koji dovode do izuzetnih rezultata i vrhunskih vožnji.
Osim njih stiže nam još vozača, koji inače voze utrke prvenstva Europe, jer natjecanja za prvenstvo Europe ove godine, zbog koronakrize, neće biti, a vozači su, da tako kažem, željni dobrih utrka i ogleda na stazama pa su utrke, poput nedavno održane u Skradinu te utrke koja je pred nama na Malačkoj, za sve njih prilika da rade ono što najviše vole. Fausto Bormolini, Renzo Napione, koji su nekad vozili i u formuli 1 i druga zvučna imena autosporta također su potvrdili dolazak na Malačku.
Formule i prototipovi koje ćemo vidjeti na Malačkoj, postižu ekstremne brzine, na brdskim utrkama pokazuju izuzetna svojstva, njihov zvuk je nešto posebno i to stvarno treba doći, vidjeti  i čuti, I naravno svi očekujemo rušenje rekorda staze, od 2:07 koji drži Crnogorac Asanović i to za dobrih desetak sekundi – kazao nam je u najavnom razgovoru o utrci na Malačkoj, jedan od organizatora Martin Mustapić iz SAK Split.

Ova utrka na stazi dugoj 4.100 metara, od Radošića do Malačke, dovest će u Kaštela i najbolje domaće brdske vozače, kao što su Zagrepčani Dean Dimitrijević i Domagoj Pereković,  Mađar Laszlo Szasz, koji vozi za Dubrovnik racing klub, domaćin Ante Alduk, veteran auto sporta Niko Pulić, a domaće boje branit će i naš sugovornik  Kaštelanin Martin Mustapić i brojni drugi.

Dolazak velikog broja vozača, njihovih timova, veliki broj automobila koji će proći stazom, od organizatora traži i dodatne napore i trud u organizaciji utrke.

- Utrku na Malačkoj SAK Split i većina njih koji su u klubu, organiziraju više od 20 godina i imaju iskustva. No, ove godine, sve treba „pojačati“ dvostruko. Osim brojnosti vozača i timova, radi se i o vozačima koji voze vrhunski, ali često na granicama mogućnosti, zbog čega organizator svima mora osigurati sigurnost i adekvatne uvjete. U svemu tome treba nam i pomoć publike, koja se mora pridržavati svih pravila ponašanja i svojim postupcima ne dovoditi u opasnost one koji su na stazi, a i zaštiti sebe jer izletanja na ovakvim utrkama i s ovakvim vozačima i brzinama, dovodi ponekad u opasnost, ne samo vozače nego i gledatelje. Važno je pripaziti na detalje, bez „šetnji“ i izlazaka na stazu, rušenja kamenja na stazu, pratiti utrku na odgovarajućoj distanci. Treba biti odgovoran u svim pogledima  – naveo je Mustapić te poručio kako se tijekom cijelog događaja potrebno pridržavati mjera zaštite od zaraze koronavirusom, a gledateljima je savjetovao da sa sobom ponesu neku zaštitu od sunca te dovoljne količine vode za piće,  jer će se sve odvijati svakog dana više sati, a kako je rečeno, neće se moći odlaziti i dolaziti u bilo koje vrijeme.

Prema programu, u subotu su na rasporedu slobodni i službeni treninzi, a u svečano otvaranje utrke te prvi prolazak stazom u nedjelju je u 12 sati. Karte za oba dana moći će se kupiti po cijeni od 30 kuna.

Uz brojne timove na Malačku je svoj dolazak najavio i veliki broj novinara, koji prate automobilističke utrke diljem Europe i Malačka će zahvaljujući vozačima, poput Simonea Faggiolia, koji je posebna zvijezda na automobilističkom nebu,  ali i drugih vrhunskih europskih vozača, dobiti posebnu medijsku pažnju.
A dodatnu promociju ovog područja imaju priliku odraditi i privatni iznajmljivači te drugi turistički djelatnici jer su sudionici utrke već rezervirali brojne kuće u Kaštelanskoj zagori, ali i u Kaštelima, a kako se radi o skoro tisuću sudionika, posla će nekoliko dana biti za mnoge.

Foto: M. Krpan, privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij