Izvršni odbor UEFA-e je na preporuku Odbora za klupska natjecanja i Ženskog nogometnog odbora od sezone 2021./22. u svim svojim natjecanjima izglasao ukidanje pravila o više golova u gostima koje vrijedi u slučaju da su momčadi u nokaut fazi natjecanja nakon odigrane obje utakmice postigle izjednačen rezultat. Navedeno pravilo bilo je važeće od 1965. godine.

Ukoliko nakon dvije utakmice rezultat bude izjednačen više neće prolaziti momčad koja je zabila gol više u gostima nego će se igrati produžeci, a potom po potrebi će se i raspucavati s 11 metara.

Nakon izglasavanje odluke predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin je poručio: “Pravilo gostujućih golova sastavni je dio UEFA-inih natjecanja od kada je uvedeno 1965. Međutim, pitanje ukidanja raspravljano je na raznim UEFA-inim sastancima tijekom posljednjih nekoliko godina. Iako nije bilo jednoglasnih stavova, mnogi treneri, navijači i drugi nogometni dionici doveli su u pitanje njegovu pravednost i izrazili sklonost ukidanju pravila. Učinak pravila sada je u suprotnosti s prvotnom svrhom jer zapravo odvraća domaće momčadi – posebno u prvim utakmicama – od napada, jer se boje primiti gol koji bi njihovim protivnicima dao presudnu prednost . Također je predmet kritike bila nepravednosti, posebno izražena u produžetcima, kada su domaće momčadi morale postići dva pogotka u slučaju da gostujući tim postigne gol. Pošteno je reći da domaća prednost danas više nije toliko značajna kao nekada. Uzimajući u obzir dosljednost diljem Europe u pogledu stilova igre i mnogo različitih čimbenika koji su doveli do pada prednosti domaćeg terena, Izvršni odbor UEFA-e donio je ispravnu odluku usvojivši stajalište da više nije prikladno da gostujući gol ima veću težinu od onog postignutog kod kuće.”

Prema statističkim podacima UEFA-e od sredine 1970-ih do danas prisutan je jasan trend kontinuiranog smanjenja jaza između broja pobjeda domaćina / gostiju (sa 61% / 19% na 47% / 30%) i prosječnog broja postignutih golova po utakmici doma / u gostima (od 2,02 / 0,95 do 1,58 / 1,15) u muškoj konkurenciji, dok su od 2009./10. prosječni golovi po utakmici ostali vrlo stabilni u UEFA-inoj ženskoj ligi prvaka s ukupnim prosjekom 1,92 za domaće momčadi i 1,6 za gostujuće momčadi. Iz krovne europske nogometne kuće navode da je mnogo različitih čimbenika uutjecalo na pad prednosti domaćeg terena. Bolja kvaliteta terena i standardizirane veličine terena, poboljšana infrastruktura stadiona, veći sigurnosni uvjeti, poboljšana briga o suđenju (i nedavno uvođenje tehnološke podrške poput GLT-a i VAR-a), šire i sofisticiranije TV pokrivanje utakmica, ugodniji uvjeti putovanja, stisnuti kalendar koji diktira promjene unutar momčadi te promjene u formatima natjecanja su elementi koji su utjecali na način igranja nogometa i zamaglili granice između igranja kod kuće i u gostima, zaključuju iz UEFA-e.

Izvor : NACIONAL.HR


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij