hren

Objava službenih kvalifikacijskih lista Međunarodne judo federacije za Olimpijske igre u Tokiju potvrdio je dva hrvatska imena, Barbaru Matić (do 70 kg) i Karlu Prodan (do 78 kg) i ostavio još nadu za Ivanu Maranić (preko 78 kg) i Zlatka Kumrića (do 100 kg).

Hrvatski judo će na Olimpijskim igrama u domovini svog sporta, Japanu, od 24. srpnja do 31. srpnja, imati barem dvije predstavnice. Potvrđene sudionice olimpijskog turnira, direktnim plasmanom, su Barbara Matić (do 70 kg) i Karla Prodan (do 78 kg), članice JK Pujanki.

Kako do 3. srpnja, svi nacionalni savezi trebaju Međunarodnoj judo uniji potvrditi sudionike, ostaje šansa za Ivanu Maranić u kategoriji preko 78 kg te za Zlatka Kumrića u kategoriji do 100 kg. Naime, Maranić, članica JK Panda, trenutno je sedma ispod crte, a Kumrić trenutno peti ispod crte, ali kada se uzmu u obzir ozljede, sustav kontinentalnih kvota i ostale okolnosti, šanse da se netko od njih nađe na olimpijskom turniru postoje.

Bila bi to velika nagrada za Maranić, koja će uskoro napuniti 30 godina te je pokazala i na posljednjem Svjetskom prvenstvu kako se može boriti s najboljima u svojoj kategoriji. Osvajačica svjetske juniorske bronce iz 2010. godine, radi s trenerom Goranom Strmotićem, koji svojim znanjem i iskustvom stvara kvalitetne judašice i judaše duži niz godina.


Ivana Maranić

Slična je situacija i sa Zlatkom Kumrićem, članom AJK Student, za čiji se razvoj brine trener Tomislav Marijanović, i sam vrsni judaš, osvajač prve europske, muške, seniorske bronce (Budimpešta, 2013. godine). Unatoč ozljedama, zahvaljujući i Marijanovićevom znanju i pristupu, kao i velikom osobnom zalaganju, Kumrić je u ovom olimpijskom ciklusu osvojio 1642 boda. Nisu mu pomogli niti neugodni ždrijebovi na IJF World Touru i velikim natjecanjima, tako da je 27-godišnji Splićanin, od povratka velikih natjecanja nakon početka pandemije upisao četiri pobjede i devet poraza.

Osvajač europske seniorske bronce iz Varšave 2017., Dominik Družeta (do 81 kg), sa 834 osvojena boda, završio je ovaj olimpijski ciklus na 66. mjestu te se, nakon kvalitetnog ljetnog odmora, okreće Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. U novom olimpijskom ciklusu, 25-godišnji Puljanin, član JK Istarski borac, tražit će bolji omjer od završne tri pobjede i sedam poraza u 2020. i 2021. na velikim natjecanjima.

Ukoliko i Kumrić izostane s olimpijskog turnira u Tokiju, veliki podstrek će mu biti odluka Stručno-trenerske komisije Hrvatskog judo saveza, na sastanku komisije 22. lipnja, da su Kumrić i Družeta na pravom putu te da su važni članovi hrvatske seniorske reprezentacije. Pokazatelj je to i dugoročnog plana u kojem svi uključeni rade za boljitak hrvatskog juda, koji u svim segmentima napreduje iz godine u godinu.

Izvor : Judo.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij