hren

BIVŠI američki boksač i autor jedne od najvećih senzacija u povijesti tog sporta Leon Spinks preminuo je u dobi od 67 godina.

Spinks je bio olimpijski pobjednik 1976., ali puno je poznatiji po pobjedi protiv Muhammada Alija dvije godine kasnije.

Nakon zlata u Montrealu prešao je u profesionalce i u prvih sedam borbi ostvario šest pobjeda (pet nokautom) uz jednu neodlučenu. I već tada je dobio priliku za naslov prvaka jer je Ali u tom trenutku želio lakšu borbu.

Međutim, hrabri Spinks svih je 15 rundi napadao šampiona i priredio jednu od najvećih senzacija u povijesti boksa kad su ga suci podijeljenom odlukom proglasili pobjednikom.

Točno sedam mjeseci kasnije Ali je u revanšu, pred 72.000 ljudi u dvorani i 90 milijuna pred TV ekranima vratio izgubljene titule jednoglasnom sudačkom odlukom.

Ta 1978. godina ostala je vrhunac karijere za Spinksa, koji je kasnije još dvaput imao borbe za pojaseve u najvažnijim organizacijama, osvojio i nekoliko titula u manje poznatim organizacijama, a karijeru je završio s 26 pobjeda, 17 poraza i tri neodlučena ishoda.

Imao je solidnu karijeru, ali nikad se nije približio slavi iz ere okršaja s Alijem. Njegov brat Michael bio je puno uspješniji i nanizao je 31 pobjedu u karijeri prije nego što ju je završio porazom od Mikea Tysona 1988. godine. Njegov sin Cory također ga je nadmašio, bio je apsolutni prvak u velteru i karijeru završio s omjerom 39-8.

Leon Spinks posljednjih je desetak godina imao zdravstvenih problema, dijagnosticirano mu je smanjenje mozga, vjerojatno kao posljedica brojnih primljenih udaraca, zbog čega su se na njemu vršila istraživanja.

No presudio mu je rak prostate, koji mu je dijagnosticiran 2019. godine. Preminuo je u petak, kod kuće, u društvu obitelji i prijatelja.

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij