Hrvatski olimpijski odbor  tradicionalno je izabrao najbolje sportaše u Hrvatskoj, u godini koja je na izmaku, a najboljima su proglašeni Stipanović, Prodan i Jelić, braća Sinković te muška i ženska rukometna reprezentacija.

- Prema HOO-ovoj evidenciji osvojenih medalja naši su sportaši na velikim natjecanjima u 2020. godini u svim dobnim uzrastima osvojili ukupno 93 odličja (26 zlatnih, 26 srebrnih i 41 brončanu).
Najupečatljivija pojedinačna ostvarenja, prema kriterijima HOO-a, ostvarili su sportaš godine, brončani jedriličar sa SP-a laseraša Tonči Stipanović te brončana judašica sa seniorskog i srebrna s mlađeseniorskog EP-a Karla Prodan, s kojom naslov najuspješnije sportašice dijeli srebrna taekwondašica s EP-a u olimpijskim disciplinama i evidentna kandidatkinja za OI Tokio Matea Jelić.
U izboru momčadi i ženske ekipe godine sve je u znaku rukometa - srebrnoj muškoj reprezentaciji s EP-a u posljednji trenutak pridružila se fenomenalna ženska reprezentacija sa senzacionalnom europskom broncom iz Danske. Na račun tog uspjeha i ženski rukometni izbornik Nenad Šoštarić zavrijedio je naslov trenera godine, skupa s ranije izabranim jedriličarskim stručnjakom Jozom Jakelićem. U konkurenciji najboljih posada, europsko srebro veslačke braće Sinković „jače je zasjalo“ od europske bronce jedriličarske braće Fantela – stoji u izvješću HOO.

HOO je ove godine dodijelio i četiri posebna priznanja za sportska dostignuća, a dobili su ih sportašice i sportaši koji su u posljednjem desetljeću ostvarili najveći broj nominacija, ali su uz naše sjajne olimpijce ostali uskraćeni za status laureata. Dobili su ih streličarka Ivana Buden, ronilac Goran Čolak te ženska reprezentacija u ribolovu na moru i muška reprezentacija u samostrelu.
Laureate Nagrade Matija Ljubek, koju HOO dodjeljuje sportskim zaslužnicima i velikanima za životno djelo, ove godine predvodi Predrag Sloboda iz Hrvatskog vaterpolskog saveza. . Iz Koprivnice kao laureat stiže profesor Ivan Pal, trenerski zaslužan za europski uspon RK Podravka. Uz njih je i legenda odbojkaškog sporta Ivica Jelić, koji u kolekciji ima vrijedne trofeje i kao igrač i kao trener. Popis upotpunjuje košarkaški velikan Damir Šolman. Kao laureat Nagrade Matija Ljubek ove godine je i KK Split.

Nagrada HOO-a za fair play  pripala je 16-ogodišnjoj odbojkašici Umaga Emi Stikić, koja je na državnom kadetskom prvenstvu u čutakmici u kojoj se igralo poen za poen,  sportski korektno je priznala kontakt s mrežom u poenu koji je značio poraz njezine ekipe .
Priznanje za najvećeg promicatelja sporta HOO je dodijelio Hrvatskoj nogometnoj televiziji (HNTV), dok najveći promicatelj hrvatskog sporta u svijetu ove godine nije izabran.

Foto: HOO


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij