UFC
KHABIB Nurmagomedov slavio je protiv privremenog prvaka, Amerikanca Justina Gaethjea, u jednoj od najvećih borbi u povijesti UFC-ove lake kategorije i objavio kraj karijere.

Dagestanac je slavio nakon minute i 53 sekunde u drugoj rundi gušenjem kojim je uspavao Gathjea jer sudac nije vidio da je Amerikanac tapkao za prekid. 

Ne želi se boriti bez oca

Vrijedi istaknuti kako je za Khabiba ovo bila prva borba u životu koju je odradio bez svog oca, koji je preminuo od komplikacija nakon operacije srca ranije ove godine. 

Koliko je Khabibu značila očeva podrška, moglo se vidjeti i prema njegovoj reakciji nakon pobjede. Nepobijeđeni Dagestanac odmah je briznuo u suze, a zato se i umirovio. 

Vratio se slavljem pa se oprostio

Prošlo je nešto više od godinu dana od njegove posljednje borbe, a sada se vratio u UFC-ov oktogon, i to baš u Abu Dhabiju, gdje je odradio i posljednju borbu i opet slavio. 

Dagestanac je tako ostao neporažen u svih 29 dosadašnjih borbi, a pojas je uspješno branio protiv Conora McGregora i Dustina Poiriera te sada protiv Justina Gaethjea.

Zanimljiv uvod u borbu

U razgovoru za ESPN prije borbe Khabib je pokazao koliko uvažava današnjeg protivnika, ali u oktogonu je pokazao da pobjednik može biti samo jedan.

"Imao sam i prije UFC-a ovakvih protivnika. U Rusiji su imali dosta boraca koji su i dobri hrvači, ali mislim da je on poseban u UFC-u. Dobar je hrvač, dobro udara, ima dobar lijevi kroše, ima veliko srce. Ako ga želite pobijediti, morate ga uspavati."

Drama na vaganju

Uvod u ovu borbu obilježila je drama Khabiba Nurmagomedova na vaganju. Uoči spektakla na UFC 254 priredbi MMA puk počeo se pitati - je li Dagestanac pao na vaganju?

Podsjetimo, imao je više od dozvoljenih 70 kilograma pa je morao skinuti sve sa sebe kako bi prošao vagu.  Na kraju je vaga pokazala maksimalno dozvoljenih 70 kilograma, koliko ima i njegov suparnik, a on je osjetio ogromno olakšanje, što mu se vidjelo na licu.

Potom se počelo pričati kako je Khabib navodno pao vagu, no UFC je to htio prikriti zbog rekordne zarade koju će im ova borba donijeti zbog prodaje PPV paketa jer radi se o borbi za ujedinjenje pojaseva prvaka lake kategorije.

Sudac pogurao Khabiba?

Smatra se kako je sudac prebrzo "ugasio" vagu. Naime, kada borac staje na vagu, na lijevoj strani "rampa" kreće prema gore i ne smije taknuti gornji dio vage ako je namještena na 155 lbs / 70 kg (težina potrebna da se zadovolji laka kategorija).

U trenutku kada se "rampa" dizala i nije još završila s usponom, sudac je pomaknuo markaciju kojom označava koliko kilograma je gornja granica težine skroz na drugi kraj, odnosno na mjesto od kojeg se "rampa" neće ponovno dizati prema gore. 

Zbog toga vlada stav kako je to napravio brzo jer bi vaga ubrzo pokazala pad, odnosno da je Khabib pretežak. Ovu teoriju fanova potvrdila je i usporedba s Gaethjevim vaganjem.

Helwani: Iskusan potez, ha?

Kada se on popeo na vagu, sudac je čekao da "rampa" dosegne svoj maksimum prije nego što je pomaknuo markaciju skroz udesno.

Ariel Helwani, najpoznatiji MMA novinar, dotaknuo se ovog slučaja, što također potvrđuje da teorija koja kola MMA svijetom ima svoje uporište:

"Iskusan potez službene osobe zadužene za vaganje, ha?"

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij