hren

LIGE PETICE
LIONEL MESSI objavio je kraj rata s Barcelonom koji je posljednjih 40 dana bio globalna tema. 
U ekskluzivnom intervjuu za katalonski Sport, kapetan Barcelone, simbol kluba i najbolji strijelac u povijesti, poslao je poruke pomirenja, isprike i zajedništva. Potpuno suprotne od onih koje je odašiljao zadnjih mjesec i pol.

"Nakon toliko neslaganja i sukoba, želim konačno stati na kraj svemu tome. Svi navijači Barcelone moraju se ujediniti i znati da najbolje tek dolazi. Još više strasti i entuzijazma je jedini način da dosegnemo sve naše ciljeve, uvijek ujedinjeni i veslajući u istom smjeru", poručio je Messi.

 

Posuo se pepelom: "Preuzimam odgovornost za svoje greške. Ako sam i griješio, to sam radio samo kako bih Barcelonu učinio boljom i jačom".

Obratio se navijačima: "Želim poslati poruku svim članovima kluba i navijačima. Ako sam ih ikako uvrijedio nečim što sam uradio ili rekao, moraju znati da sam to napravio uvijek misleći o tome što je najbolje za klub i njegove interese."

Sve je počelo prije 40 dana na sastanku Messija i novog trenera Barcelone

Podsjećamo, 21. kolovoza sve španjolske naslovnice objavile su da je Messi na sastanku s novim trenerom Ronaldom Koemanom odlučio da odlazi iz Barcelone, kluba u kojem je 20 godina i čiji je zaštitni znak. Na takav potez odlučio se ogorčen nesposobnošću i spletkama vrhuške kluba, predvođene predsjednikom Josepom Mariom Bartomeuom. Osim toga, Messi je tužan i zbog velikog pada kvalitete igara i momčadi, koja prošle sezone nije osvojila nijedan trofej, a kulminacija svega bio je debakl 8:2 protiv Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka. 

Kako je Messi proslavio burofax

Pet dana kasnije, zahvaljujući Messiju cijeli svijet saznao je što je burofax, usluga španjolske pošte kojom je klubu poslao zahtjev za odlaskom.

Odgovor na ključno pitanje: Može li Messi otići besplatno ili za 700 milijuna eura?

Messi je pod svaku cijenu želi otići, ali najveći problem i je bila cijena njegovog odlaska iz Barcelone. Messi je tvrdio da može otići besplatno, iako mu ugovor vrijedi do ljeta iduće godine, Barcelona je tvrdila da odlazi samo ako netko plati 700 milijuna eura, koliko iznosi odštetna klauzula u njegovom ugovoru. La Liga je 30. kolovoza presudila tko je u pravu.

Ponoćna senzacija iz Argentine

Veliki obrat naslutio se u noći s 2. na 3. rujna, kada su argentinski mediji objavili da Messi ipak ostaje u Barceloni. 

"Ostajem jer nitko ne može za mene platiti 700 milijuna eura"

Dan kasnije, Messi je u intervjuu za Goal objavio da ostaje, ali protiv svoje volje. Ovako je tada odgovorio na tri ključna pitanja:

Zašto ste rekli Barceloni da odlazite?

Rekao sam ljudima u klubu, a pogotovo predsjedniku, da želim otići. Govorio sam mu to cijelu godinu. Vjerovao sam da su klubu potrebni novi, mladi ljudi i da je moje vrijeme ovdje završilo. Žao mi je jer sam uvijek govorio da želim završiti karijeru ovdje. Bila je teška godina, patio sam puno. Predsjednik mi je cijelu godinu govorio da mogu odlučiti želim li ostati ili otići, ali na kraju se nije držao svoje riječi.

Zašto onda na kraju ostajete?

Nesretan sam i želio sam otići. Nisu mi dozvolili i odlučio sam ostati. Ne želim ići na sud, nikad to ne bih učinio klubu koji mi život znači. Uprava kluba na čelu s Bartomeuom je katastrofa. Klub nema nikakvog projekta, samo krpaju rupe. Govorio sam predsjedniku da želim ići, govorim mu to već 12 mjeseci, ali ostajem kako sve ne bi završilo na sudu. Mislio sam da mogu ići na kraju svake sezone, to je predsjednik uvijek govorio. Sada se vade na činjenicu da im to nisam rekao prije 10. lipnja.

Zašto ste slali burofax kada ste odlučili otići?

Poslao sam burofax jer sam želio da moja odluka bude službena. Cijelu godinu sam govorio predsjedniku da želim otići, da je došlo vrijeme da pronađem nove izazove u karijeri. Stalno mi je ponavljao kako ćemo razgovarati, ali ništa se od svega nije dogodilo. Slanje burofaxa je značilo da je moja odluka službena, da sam slobodan igrač i da želim otići. Nisam želio ići protiv kluba, već sam samo htio da moja odluka bude službena.

Prva utakmica od izbijanja afere

Messi je 13. rujna odigrao prvu utakmicu za Barcelonu od izbijanja afere. U prijateljskom meču protiv trećeligaša Nastica bio je nespreman i bezvoljan. 

Prije pet dana napao je klub zbog Suareza

Prije pet dana Messi je nastavio s napadom na upravu kluba, ogorčeno se i tužno opraštajući od Luisa Suareza: "Bit će čudno vidjeti te u drugom dresu i još čudnije igrati protiv tebe. Zaslužio si da te isprate onakvog kakav jesi: jedan od najvažnijih igrača u povijesti kluba, koji je postigao toliko toga individualno i momčadski, a ne da te izbace kao što su to napravili. Međutim, više me ništa ne može iznenaditi."

Novi početak u Barceloni povijesnim golom i proslavom

Konačno, prije dva dana je zaigrao prvu službenu utakmicu za Barcelonu. U pobjedi protiv Villarreala 4:0 u prvom kolu La Lige postigao je gol kojim je ušao u povijest. Navijači Barcelone bili su sretni što ga je proslavio.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij