hren
 

VELIČANSTVENA JANICA KOSTELIĆ
U vremenu u kojem sportske aktivnosti miruju zbog zdravstvene krize, donosimo vam serijal o najvećim uspjesima hrvatskog sporta kroz povijest, a u ovom tekstu podsjećamo vas na jednu jedinstvenu Janicu Kostelić.

Prije nešto manje od 18 godina u američkom gradu Salt Lake Cityju bili smo svjedoci hrvatskog čuda. Čuda zvanog Janica Kostelić, koja je u samo nekoliko dana osvojila tri zlatne i jednu srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama.

Naša najbolja skijašica u povijesti, imala je trnovit put do trona. Kao mlada skijašica krajem 90-ih godina pokazala je da bi mogla imati vrhunsku karijeru. Sa samo 17 godina bila je vodeća u Svjetskom kupu, no karijera je stavljena pod velikim upitnikom kad je na treningu spusta u švicarskom St. Moritzu doživjela tešku ozlijedu. Naime, pukla su joj četiri od sedam ligamenata desnog koljena. Sezona koja je mogla ući u povijest ušla je u neslavan kraj.
Svaki sportaš zna koliko je težak oporavak kad strada jedan ili dva ligamenta, a Janica je ostala bez njih pola! Upornost ju vraća na skije već u sljedećoj sezoni. Počela je nizati pobjede i bodove koje su je gurnule u novu borbu za Veliki kristalni globus kojeg će osvojiti sa samo 19 godina. Spomenimo kako se u međuvremenu borila s novim ozljedama, ali je želja za skijanjem bila jača.

Vrhunac karijere doživjela je godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju. Janica je na Zimske igre stigla potpuno spremna, konačno bez ozlijeda koje bi je mogle spriječiti u njenom pohodu na medalje. Epilog je bio senzacionalan – zlato u slalomu, veleslalomu i kombinaciji, a srebro u superveleslalomu.
Nakon toga ozljede su je još jednom priječile da ostvari sav potencijal. Imala je operaciju štitnjače, slijepog crijeva, desnog i lijevog koljena, ali Janica je uvijek iz toga izlazila jača. Još je dva puta osvojila Veliki kristalni globus (2003., 2006.) uz Male globuse u kombinaciji i slalomu te je pet puta postajala svjetska prvakinja.

Na Zimskim igrama u Torinu 2006. godine obranila je zlato u kombinaciji i srebro u superveleslalomu postavši najuspješnijom skijašicom na Olimpijskim igrama. Te iste godine objavila je da neće skijati u novoj sezoni da bi 19. travnja 2007. godine objavila kraj karijere zbog brojnih problema s ozljedama. Sa samo 25 godina, iz skijaškog svijeta povukla se jedna od najboljih skijašica u povijesti.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij