hren

PREMA pisanju španjolskog lista Marca, ured madridskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv Luke Modrića zbog utaje 870.728 eura poreza u razdoblju od 2013. do 2014. godine.

Iznos bi mogao biti još i veći jer je državni ured za financijske prevare (ONIF) utvrdio da Modrić ima račun na Isle of Man, teritoriju između Velike Britanije i Irske pod britanskom krunom, na kojem se ne plaća porez na dobit.

Osim toga, optužnica je podignuta i protiv Modrićeve supruge Vanje i njezine tvrtke Ivano SARL koja je osnovana u Luksemburgu, a kojoj je Real isplatio 1,6 milijuna eura 2013. i 2014. godine na ime korištenja marketinških prava.

Hrvatski kapetan je preko tvrtke u Luksemburgu naplaćivao snimanje reklama i druge sponzorske aktivnosti kako bi ondje plaćao porez od oko jedan posto, umjesto 30 posto u zemlji gdje radi i živi. 

Podsjetimo, ta je kompanija, Ivano SARL, nazvana po Modrićevom sinu, a vodila ju je Modrićeva supruga Vanja. Počela je raditi četiri mjeseca nakon što je bivši nogometaš Dinama i londonskog Tottenhama stigao u Madrid.

Porezna uprava u Madridu pokrenula je istragu 18. siječnja prošle godine, nakon što su joj bile sumnjive Modrićeve porezne prijave za 2012., 2013. i 2014. godinu. U njima nije bilo dobiti od reklama, odnosno sponzora poput proizvođača sportske opreme Nike ili kozmetike Nivea.

Važno je znati da u Luksemburgu porez na dobit iznosi 1 posto, dok bi u Španjolskoj gdje živi i radi morao platiti oko 30 posto. Za 2013. i 2014. nije prijavio nikakav dohodak od komercijalnih prava poreznoj upravi. Za postojanje tvrtke Ivano poreznici su doznali temeljem isprave o imovini gdje je nogometaš naveo da se u sklopu njegovog vlasništva u iznosu od 14 milijuna eura nalazi i tvrtka Ivano.

Modrić je imao problema s poreznom upravom i u Ujedinjenom Kraljevstvu kada je igrao za Tottenham. U rujnu 2015. morao je platiti oko 500.000 eura zbog neplaćenog poreza 2009. i 2010., navodi medijski konzorcij (EIC).

Izvor : Index.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij