uskocko gnijezdo mala

U ORGANIZACIJI GRADSKE KNJIŽNICE KAŠTELA
U dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću danas je predstavljen povijesni roman Uskočko gnijezdo autora Ante Brčića koji je proglašen najboljim neobjavljenim hrvatskim povijesnim romanom na natječaju pod nazivom „Knez Trpimir“ Gradske knjižnice Kaštela. Uz ravnateljicu knjižnice i inicijatoricu natječaja Renatu Dobrić na predstavljanju su sudjelovali autor romana Ante Brčić  te lektor i recenzent romana Rudolf Ćurković.

Svrha književnog natječaja za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman „Knez Trpimir“, koji je Gradska knjižnica Kaštela po prvi put raspisala 2018. godine jest obogaćivanje žanrovske raznolikosti hrvatske književnosti i poticanje zanimanja za hrvatsku povijest, povijesni roman i književno stvaralaštvo te upoznavanje šire javnosti s događajima iz hrvatske povijesti na što zanimljiviji način, a što bi se trebalo postići kroz ovakvu formu.

Na ovogodišnji natječaj je pristiglo jedanaesta povijesnih romana, što je veliki uspjeh kazala je ravnateljica Dobrić, jer nije lako napisati povijesni roman iz više razloga.

- Uspjeh je i da se prijavio i manji broj romana, jer nije lako napisati povijesni roman. On se mora temeljiti na činjenicama i to je mukotrpan posao. Potrebno je najprije istražiti sve dostupne dokumente, sve to iščitati, obilaziti arhive i knjižnice, treba otići i do Zagreba i do arhiva u Zadru, jer se ti dokumenti čuvaju na različitim lokacijama, posebno ako se piše o starijoj povijesti – ispričala je Dobrić.

Da je trebalo dosta rada i truda u pisanju jednog ovakvog romana potvrdio je i sam autor nagrađenog romana Uskočko gnijezdo, kojeg je pisao oko četiri godine.

- Pisanje povijesnog romana je zahtjevno. Mukotrpan je to rad. Ako želite napisati kvalitetan povijesni roman trebate dosta toga iščitati, sve dokumente pregledati i sve usporediti, pa možda se malo i zaigrati s nekom fikcijom. Roman mora imati temelj i osnovu u povijesti – kazao je pisac Ante Brčić koji je napisao i romane „90 dana od Bleiburga“, „Kamišari“ i „Andrijica Šimić“ te je autor i putopisa „Hodočašće u Isusovu domovinu“.

uskocko gnijezdo mala

Povijesni roman kao književna vrsta nije baš popularan, kazao je recenzent i lektor knjige Rudolf Ćurković, ali da je roman Uskočko gnijezdo izniman zahvaljujući autoru koji je izišao iz povijesti i na literaran način sa iznimnim talentom obradio povijest Klisa i uskoka.

- U toj povijesti nisu samo prisutni povijesni uskoci, nego i sve povijesne ličnosti tog doba, tako je na primjer jedan od likova u romanu i Marko Marulić koji je prikazan na izvrstan način, jer u tom romanu pisac Marulića otvara kao književnog lika i kao književnika baš kao što se cvijet otvara suncu, tako se i Marulić otvara likovima koji s njim jesu i daje jednu iznimnu sliku – kazao je Ćurković i dodao da je ovo roman koji bi preporučio svakome.

Da je posebno veseli i raduje što je ove godine nagradu dobio upravo roman koji govori o povijesti usko vezanoj uz Kaštela, Solin, Omiš, Trogir i Klis, naglasila je na kraju Dobrić.

- Cijeli ovaj bazen je kolijevka hrvatske povijesti. Sve te borbe koje su se odvijale u Klisu, a koje su opisane u romanu Uskočko gnijezdo, autor je na izuzetno zanimljiv i pristupačan način predstavio. U romanu je riječ o svim našim precima i o slavnoj hrvatskoj povijesti i o značajnom povijesnom događaju na koji možemo biti ponosni – zaključila je Dobrić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno