rici slike

Ovih dana iz tiska je izašla nova knjiga, zajednički projekt kaštelanskog humoriste, satiričara i književnika Roberta Marića te fotografa i pjesnika Dragana Kovača. Iako je Robert Kaštelanima poznatiji kao književnik, ovaj se put našao u ulozi fotografa, a Dragan, čije smo fotografije mnogo puta prenosili i na stranicama našeg Portala, u ovom se djelu prikazuje kao autor stihova.

Evo što je u predgovoru knjige napisala kaštelanska spisateljica Nataša Jukić:

„Poezija proizlazi iz hrabrosti. One duboke kroz koju izlijemo dušu, vlastite misli i osjećaje svijeta u kojem jesmo. Dragan Kovač suptilno kroz stihove izlijeva sebe, nimalo dozirano daruje se svijetu. Mozaik riječi koje oplahuje ljubav prema samom životu, majci, prijateljima, ljepoti u svemu i svima, čak i boli koja nas neminovno oplahuje dok koračamo kroz naše dane.

Donijeti osjećaj bivanja kroz stihove o kamenu, konobi, „dalmatinskom riči“ obojani čistom emocijom poete, mogu samo majstori koji su uklonili svjetovne prepreke tuđih očekivanja. Oni koji su u simbiozi sa samim sobom i svime što živi i diše.

Impresivne fotografije Roberta Marića čine ovu zbirku bajkom. Onom u koju se ušuškamo kad hladni zamasi vjetra dodirnu dušu. Dubina značenja, životnost koja iz njih progovara, nenametljiva su lekcija o ljepoti. O nesebičnosti ukradenog trenutka. O zahvalnosti.

Nisam subjektivna ako kažem kako je kohezija ove dvije umjetnosti, naoko različite, a toliko slične u namjeri da probude i osvijeste, svrhovita i smislena. I svakako je nešto, što se trebalo dogoditi. U obliku zbirke rođene kao dar svakome od nas. Da odškrinemo zaključana vrata vlastitih duša i dozvolimo ljepoti da nas obuzme.“

Knjiga RIČI I SLIKE, zbirka poezije Dragana Kovača i fotografija Roberta Marića, mogla bi se slobodno nazvati korona-knjigom, jer ona je odredila uvjete pod kojima je knjiga nastajala. A zanimljivo je što je ona u prvo-tnom obliku nastala kao virtualna knjiga, te još zanimljivije da je bila i virtualno interaktivna, a kako kaže Marić, -još se nismo vidjeli, ni kavu popili skupa Dragan Kovač i ja. Na svoj Facebook profil stavljao sam fotografije, a Dragan je počeo postavljati pokraj njih pjesme, i tako je sve počelo.

-Uključujući i nakladnika i tiskara Ivicu Antunovića, ovom knjigom dajemo kaštelanski pečat i doprinos Godini čitanja našem gradu, - zaključio je Marić.

Dragan Kovač rodio se 24. 12. 1964. godine u Splitu. Živi u Kaštel Sućurcu, gdje završava osnovnu školu, te u Splitu srednju gradjevinsku školu. Dragovoljac je domovinskog rata.

Od malih nogu trenira rukomet, najprije u svom Sućurcu, pa u Splitu, zatim u RK Kaštela, a rukomet je igrao aktivno do svoje 35. godine. Nakon toga trenira djecu, te postaje i predsjednik kluba u Kaštel Sućurcu.

Ujedno osniva i prvu informatičku udrugu u Kaštelima te uči djecu i odrasle osnovama rada na računalu. U suradnji s GKK, Muzejem grada Kaštela, Dječjim vrtićima izrađuje niz multimedijalnih cd-a: Kaštelanska abeceda, Miljenko i Dobrila, Kaštelanski bontončić, Naš grad Kaštela...

Osnivač je i Sućuračkog portala i osam godina objavljuje vijesti iz svog mjesta.

Aktivan je bio u kulturnom i sportskom životu, te je za svoj rad jedan od dobitnika skupne nagrade Grada Kaštela za rukomet i informatiku.

Piše i kratke priče i poeziju, koje objavljuje na svom Facebook profilu .

U suradnji s Robertom Marićem, u ovoj godini čitanja odlučuje se za izdavanje svoje prve zbirke poezije.

Robert Marić objavio 15 knjiga, među kojima nekoliko romana, drama, zbirku aforizama. Autor je kultne predstave Keks i glad, te Los Ebetes. Osnovao audio teatar Bizzzaaarrr, s kojim je snimio 10 satiričnih epizoda, koje su emitirane na HRT Radio-Split, te Radio Trogiru. Pisao kolumne za Slobodnu Dalmaciju, Večernji list, Radio-Split, Portal Grada Kaštela...

Utemeljitelj i glavni urednik satiričnog godišnjaka Maškadur do 2020.

Uvršten u Antologiju hrvatskog aforizma i u Enciklopediju aforizama. Zamjenik glavnog urednika Berekina.

Uređivao humoristički podlistak Rašpe u Trogirskom glasniku i bio ujedno i urednik fotografije te urednik humora i satire u Predahu.

Dobio je i Posebno književno priznanje na 11. Raosovim danima 2004. za monodramu Tiha noć...

Fotografije je samostalno izlagao 1986. u Splitu, Dubrovniku i Bruxellesu, te. u Kaštelima.

Dobitnik je II. nagrade za kolekciju fotografija Zeleni sni, 1988. u Splitu, te Nagrade Grada Kaštela  za književnost (2011.).

Član je DHK-a i HZSU-a


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno