mala

Dio svoje kreativnosti pretočene u zanimljiv nakit izrađen od konca, Trogiranka Mare Rožić ovog je ponedjeljka predstavila na  maloj izložbi u prostoru kule na Glavici u Kaštel Sućurcu, a u sklopu programa prve Olimpijade kulture u Kaštelima.

- Maru Rožić u Trogiru svi poznaju kao osobu iznimno kreativnu i okrenutu tradiciji. Moje poznanstvo s Marom seže u našu mladost, kada smo zajedno pjevale u ženskoj klapi folklornog ansambla Stari Trogir dok je klapa djelovala, a vodio ju je Nikola Buble. Od onda su se vremena promijenila pa sa pjevanja pređeš na kukičanje i ostale rukotvorine. Mare je porijeklom iz iznimno kreativne obitelji koja je bila poznata po izradi komoča, zdjela, samara, drvenih žlica, tanjura... tako da je Mare ustvari iz jedne obiteji u kojoj se puno radilo rukama i s takvim nasljeđem ne možete biti drugačiji nego kreativni – kazala je u uvodu o autorici izložbe voditeljica Olimpijade kulture Marica Tadin.

Broš i naušnice poznatiji kao trogirski fermoni, tijare, inačice naušnica konavoki iz Segeta i Vinišća, privjesci i naušnice u obliku košarica koje su bile omiljeni nakit starih imućnijih Trogirki i Kaštelanki, šibenska rozeta,  batuli s Murtera, posebno izrađeni korduni, odnosno lančići iz više dijelova s duplim botunom kao privjeskom, broš iz obitelji Celio Cega i izvorno kaštelansko trepećalo sa golubicom koja u kljunu nosi veru, dio je onoga što je Mare Rožić predstavila u Kaštelima.
Pri tome su joj, kako bi dojam nakita bio potpun, pomogle i dvije lutke, velika u kaštelanskoj nošnji i mala lutka u trogirskoj nošnji, koju je Mare sama izradila, ali i dvije veteranke KUD-a Ante Zaninović, koje su s radošću ponijele dio izloženog  tradicionalnog nakita, izrađenog od konca s filigranskim elementima.

01

- Na ideju o izradi nakita od konca došla sam slučajno. Bavila sam se jedno vrijeme zlatovezom  i jednom prilikom našla sam u škafetinu konac koji mi je preostao od nekog rada. Razmišljala sam što uraditi od tog konca, a da nije ono čime sam se već bavila i odlučila sam pokušati napraviti „botun“.  Ideja je bila u glavi, ali trebalo ju je realizirati što nije bilo niti malo jednostavno.  Malo plela, malo parala i tako nekoliko dana dok nisam dobila oblik koji sam željela. Bila sam zadovoljna i taj moj prvi uradak podijelila na društvenim mrežama. Onda su krenule reakcije i udovica pokojnog Vinka Coce, moja sestra dala mi je ideju da napravim trepećalo. I tako je sve krenulo – ispričala nam je autorica o svojim počecima izrade ovog nesvakidašnjeg nakita.

Dio nakita radi prema fotografijama, dio prema konkretnim predlošcima, a svaki od predložaka izrađenog komada nakita ima svoju povijesnu i tradicijsku priču.
Izrađuje ga za svoje prijatelje, poznanike, članove KUD-a, kojima je ovakav nakit jednostavnije nositi na nastupima od originalnog teškog nakita.

Trebalo je dvije godine da se autorica usavrši u izradi nakita od konca, a sada svoju tehniku postepeno razvija. Da je u tome i više nego uspješna mogu se ovih dana uvjeriti i Kaštelani koji pristignu u kulu Top na sućuračkoj Glavici i razgledaju nakit nastao od zlatnih i srebrnih niti, kreativnošću Mare Rožić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno