hren

Priču o jednoj od najpoznatijih kuća u stilu secesije, vili Niki, onako kako ju je ispričao Muzej grada Kaštela, u narednom razdoblju, imat će priliku vidjeti svi posjetitelji vile Angioline i Hrvatskog muzeja turizma u Opatiji, gdje je izložbu, prije nekoliko dana otvorila gradonačelnica Opatije Kristina Đukić.

Radi se o izložbi autorice, muzejske savjetnice Sanje Acalije, koja je, zajedno s Davidom Milićem i autorica likovnog postava izložbe.

- Mnogi će se slijedećih tjedana pitati zašto je Muzej Grada Kaštela u Hrvatskom muzeju turizma u Opatiji postavio izložbu o jednoj secesijskoj kući kad je Opatija prepuna takvih i još ljepših kuća.

Pogotovo onih koje prizivaju lijepa vremena i našu nostalgiju pa smo ih često skloni i romantizirati iako mnoge imaju i tužne epizode kakve su zaogrnule i našu Villu Niku. Priča Petra Kambera je autentična, on je, gotovo poput lika iz kakvog klasičnog romana, uvjerljivo ostavio za sobom svoju životnu brazdu (kako se lijepo izrazila arhitektica Ana Grgić pri otvaranju izložbe u Kaštelima 2017. godine).

Ova kuća je priča o jednom od kaštelanskih turističkih vizionara, o dr. Petru Kamberu, prvom kaštelanskom hotelijeru. On je 1902. godine na morskoj obali, u blizini pansiona Šoulavy sagradio obiteljsku kuću za odmor – VILLU NIKU. Do 1917. godine, učvrstio je posjed i uredio perivoj na kojemu će sagraditi i 1928. godine otvoriti prvi kaštelanski hotel – HOTEL PALACE.

Ta jezična analogija života i mora u njegovom slučaju čak je i lišena metafore: Kao vječni zaljubljenik u more i brodove, pasionirani veslač i jedriličar, Kamber je svojom brodicom dojedrio u Kaštela i u Kaštela se zaljubio. Rekli bi, nepogrešivi spoj: zaljubljenik u Kaštela, splitsko dite i bečki student. Kamber u svoju viziju uvlači još jednog bečkog studenta, svog suvremenika i prijatelja arhitekta Špira Nakića koji je već ostavio trag, njegova kuća na splitskoj Pjaci obilježava početak markantnog opusa splitske moderne arhitekture 20-og stoljeća. Njemu povjerava projekt svoje kuće. Ona niče u duhu novoga vremena uz pomno njegovanje naslijeđa. Krase je obilježja srednje-europske secesije, sjeverno-talijanske gradnje, ali i tradicionalnog graditeljskog jezika, obilježja koja skladno grade biser kaštelanskog raja.

Kamber vilu resi imenom svoje ljubljene supruge Nikoline Velat – Nika. Dr. Petar Kamber, Nika i njihovih sedmero djece koristili su vilu za privremeni boravak kao ljetnikovac. Ugledni i brojni obiteljski prijatelji – ugledni Splićani bili su njihovi česti gosti. Međutim, jedna slučajnost asocira nas na tegobe današnjeg vremena. Naime, njegova ljubljena supruga Nika umrla je od posljedica španjolske gripe koja je započela u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine. Obuhvatila je cijeli svijet, oboljelo je otprilike 1/3 stanovnika. I tako, kao uspomena na prerano preminulu Niku ostala nam je prelijepa secesijska vila koja i danas plijeni svojom ljepotom.

Povod izložbi je obnova vile koja će nakon dugog niza godina propadanja uskoro, napokon biti obnovljena u izvornom obliku i dostupna građanima Kaštela i njihovim gostima. Ova izložba je prilika da posjetitelje, turiste i građane predivne Opatije bolje upoznamo s nama vrijednom kućom, jednom od najstarijih na kojoj su se pojavili elementi secesije u Kaštelima – objasnila nam je Sanja Acalija razloge postavljanja izložbe u Opatiji, koju će svi zainteresirani moći razgledati do 11. srpnja.

 

Foto: Muzej grada Kaštela


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij