Nezadovoljni daljnjom zabranom održavanju predstava u zatvorenom prostoru, kaštelanski kazalištarci zajedno sa kolegama iz Splite uputili su otvoreno pismo ministru Božićeviću te u suradnji sa Hrvatskim saborom kulture pokrenuli peticiju kojom pozivaju građane da ih podrže u svom radu koji je onemogućen gotovo cijelu godinu. Pismo donosimo u cijelosti a link na peticiju pronađite na kraju teksta.

„Poštovani gospodine,

S nestrpljenjem smo očekivali nove epidemiološke mjere i konačno početak rada.

Međutim, unatoč tome što profesionalna kazališta rade cijelo vrijeme i sada su im dodatno smanjena ograničenja, amaterskim kazalištima i dalje nije uopće dozvoljeno održavanje predstava u unutarnjem prostoru, iako mnoga od njih i po veličini i organizaciji imaju iste ili čak bolje uvjete od nekih profesionalnih.

Nadamo se da se radi o omaški, a ne o svjesnom zanemarivanju cijele jedne djelatnosti koja je vrlo značajna za kulturni život i gradskih i manjih sredina.

Ovim dopisom se obraćamo u ime brojnih amatera, posebno u ime Kaštelanskog kazališta i Gimnazijske dramske scene “Kraljica" iz Splita koji su potpuno spremni za održavanje predstava uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Uložili smo ogroman trud u pripremu predstava jer smo probe održavali ma alternativne načine, pretežno “online“ i sada kada smo konačno dočekali popuštanje mjera i ljeto, mi jedini smo ostali zakinuti, diskriminirani, onemogućeni u svom radu. Potpuno je nejasno zašto se tako postupilo u odnosu na amaterska kazališta, kada inače, generalno, za cijelo vrijeme pandemije se nitko nikada nije zarazio u kazalištu.

Ovakvim selektivnim primjenama mjera se dodatno povećavaju frustracije u društvu, posebno među mladima koji su ionako dosta propatili u proteklom razdoblju.

Molite se da kao najodgovornija osoba u RH za rad Stožera i donošenje odluka o epidemiološkim mjera , uzmete u obzir ovaj dopis, apel, molbu, vapaj, te dozvolite i amaterskim kazalištima održavanje predstava uz pridržavanje propisanih mjera.

S poštovanjem,

Andrej Bartul Jabuka i Ivona Čuljak“

Peticiju za izjednačavanje protuepidemijskih mjera koje se odnose na profesionalne i amaterske izvedbe i programe u zatvorenim prostorima možete potpisati OVDJE.

 

KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij