hren

NATJEČAJ HRVATSKOG SABORA KULTURE
KUD Ante Zaninović iz Kaštel Kambelovca zahvaljujući voditeljima Tonču i Marici Tadin, dugogodišnje bogato iskustvo folklora prenose na mlađe naraštaje s ciljem njegovanja i očuvanja folklornih običaja, plesova i pjesme. Iako je već duže vrijeme, zbog lockdown njihov rad kroz probe i nastupe zaustavljen, to ih nije spriječilo da i dalje djeluju na način na koji je to moguće, preko online radionica koje će biti uskoro dostupne široj javnosti zahvaljujući Hrvatskom saboru kulture.

Naime, Hrvatski sabor kulture objavio je natječaj, odnosno Poziv za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara, odnosno radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga. Među 19 prijava odlukom Upravnog odbor Hrvatskog sabora kulture izabrano je njih devet, među kojima je i KUD Ante Zaninović koji će održati online radionice pod nazivom Tradicijski plesovi Dalmacije.

- Moram reći da se nisam nadala da ćemo bilo što dobiti, obzirom da na ovakvim natječajima biraju uglavnom eminentne dirigente i voditelje, dakle ljude iz struke. Vidim da smo među folklornim radionicama samo mi, a osim folklora oni brinu o dramskim grupama, puhačima, orkestrima i slično, a natjecanja su organizirana za sav amaterizam u Hrvatskoj – kazala je ponosno Maria Tadin voditeljica KUD-a.

Naime, Marica Tadin zajedno sa svojim suprugom Tončem, koreografom i voditeljem folklornog ansambla, već su imali radionice „Plesovi Jadranskog područja“ preko Sabora kulture i to dva puta do sada te je dodala da je Tonči inače predavač na Hrvatskoj školi folklora svake četiri godine kad bude Jadranska plesna zona. Pojasnila je i kako su došli na ideju da se prijave na ovaj natječaj te kako su osmislili online radionice.

- Pošto ne možemo imati probe plesa i kući smo, ovo se učinilo zgodno da na neki način iskoristimo naš materijal, a i da upregnemo u rad bar neke naše članove, ako ne možemo sve, obzirom da je još uvijek lockdown. Uglavnom, sastavili smo kako bi te radionice trebale izgledati, što bismo na njima prezentirali, koje vrste plesova i slično. Krenuli smo potom u snimanje malih video klipova koje ćemo montirati i to će uglavnom biti preko aplikacije zoom, bar je tako bilo najavljeno u njihovom otvorenom natječaju – kazala je Tadin i dodala da bi radionice trebale biti po dva školska sata, subotom u dva termina i nedjeljom samo u jutarnjem terminu, ali da se još uvijek ne zna točan termin održavanja.

Navodno će online radionice biti dostupne široj javnosti i potpuno besplatne za članove Hrvatskog sabora kulture koji broji preko tisuću udruga s preko dvije tisuće izvođača i više od 80 tisuća članova.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij