hren

KAD JE PJESMA ŽIVOT
Hrvatsko pjevačko društvo ˝Bijaćka vila“ iz  Donjih Kaštela, koje ima dugu i bogatu tradiciju od preko 100 godina, silom prilika svoje planove i ambicije stavilo je na „čekanje“ gotovo cijelu prošlu godinu. Nadaju se što skorijoj stabilizaciji pandemije kako bi krenuli s radom jer su željni pjesme i publike.

Posljednjih sedam godina društvo Bijaćka vila djeluje pod vodstvom umjetničkog voditelja i dirigenta Andre Čale  koji se u svom radu drži srednjoeuropskog zborskog standarda, kako u odabiru repertoara, tako i u postavljenim kriterijima, metodama rada i u cjelokupnoj slici i identitetu zbora. Kako su doživjeli ovo vrijeme u kojem su i sami zatečeni zbog mjera koje su uvedene ponajprije u proljetnom periodu, a potom i u zimskom.

- Za razliku od nekih drugih, uvjetno rečeno „sretnika“, mi naš rad nismo mogli zamijeniti odnosno prebaciti na online. Za zborsku glazbu to famozno „novo normalno“ ne drži vodu. Suvremena tehnologija ima mnoge blagodati, ali usprkos svemu, nemoćna je da zamijeni živi ljudski kontakt i neposrednu komunikaciju. Vi putem aplikacije zoom najviše što možete postići jest otpjevati nekome melodiju i otkucati ritam, što je skroz u redu, ali uskladiti boje pjevačkih glasova, postići balans dionica, zajedničku intonaciju i jednodušno muzikalno vođenje fraze moguće je jedino uživo – pojasnio je Čalo.

Kako je kazao, u prošloj godini imali su plan izuzetno bogata sadržaja, kako za mješoviti zbor Bijaćka vila, tako i za dječji gradski zbor  Kaštelanski tići kojima su u siječnju prošle godine pripojili drugu generaciju mladih pjevača.

- Bili su planirani i dogovoreni nastupi po Kaštelima i drugdje, gostovanja i suradnje s drugim zborovima, praizvedbe novih skladbi, smotra zborova koju smo također mi pokrenuli i slično. Na žalost, sve je moralo biti otkazano. Šteta je tim veća jer su i pjevači ispali iz vokalne kondicije. Repertoar i stil pjevanja koji je danas zborski standard zapravo je vokalni trening, to se vježba. Pri tome se gušta, ali je vježba – naglasio je Čalo u nadi da će se situacija s pandemijom uskoro stabilizirati.

- Za 2021.godinu se nadamo čim prije početi s radom. Ljudi su željni druženja, jedni drugih, pjesme i zajedničkog akorda, što nam zapravo otkriva koliko je zbor bitan. Naime, pojedinac može imati predivan glas, ali on sam bez drugih ne može stvoriti akord, harmoniju, sklad. I kako je uvijek svako zlo za neko dobro, tako nas je i ova situacija „lupila po glavi“ spoznajom koliko smo zapravo jedni drugima obogaćenje. Dao Bog, da to čim prije i ponovno budemo mogli doživjeti na vlastite uši – zaključio je Čalo.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij