hren

KNJIŽEVNA NAGRADA KNEZ TRPIMIR
Najbolje ocjenjeno djelo pristiglo na ovogodišnji  natječaj Gradske knjižnice Kaštela Knez Trpimir, za najbolji neobjavljeni hrvatski povijesni roman 2020., je roman „Sjaj neotkopane krune“, koji je u natječaju sudjelovao pod zaporkom Zijon, a ime autora bit će poznato nešto kasnije.
GKK ovaj je natječaj raspisala treću godinu zaredom, a  s ciljem poticanja književnog stvaralaštva na temu hrvatske povijesti.

Povjerenstvo, koje je „Sjaj neotkopame krune“ proglasilo najboljim romanom natječaja, radilo je u sastavu  Nevenka Nekić, književnica, publicistica, povjesničarka i slikarica, književnik, publicist, književni i likovni kritičar te  prevoditelj, povjesničar i diplomat Đuro Vidmarović  i Hrvoje Hitrec, književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist.
Kako su naveli u svom obrazloženju autor romana „Sjaj neotkopane krune“  izvrstan je poznavatelj hrvatske povijesti na kojoj se temelji tekst.

- Ujedno riječ je i o sudbini glavnoga junaka priče fra Luje Maruna. Opširni i kronološki izložen raskošno opremljen tekst vodi nas od rođenja djeteta 1857. godine u Skradinu koje će postati budući fra Lujo Marun, te putem njegova rada kao franjevca, arheologa i domoljuba dovodi na koncu romana do smrti 1939. Godine. Punina teksta donosi točne i bogate podatke koje potvrđuje u poznatim dokumentima, ali ujedno prati i osobne ljudske sretne i nesretne trenutke fra Lujina života. Time se povijest kao široka baza pretače u naizgled uski vrč jednoga života i donosi lik danas zanemarena i širokoj javnosti uglavnom nepoznata i hrabra, višekrat usamljena zanesenjaka za hrvatske starine otkrivene na području Knina i okolice, na kojima počiva i povijest kao teorija. Auktor je u posjedu mnogih saznanja o ličnostima koje su odlučivale o hrvatskoj sudbini, zauzimajući stav prema njihovim djelima iz vizure fra Luje Maruna. Taj stožerni lik, prgav i ustrajan u grčevitoj borbi za spas hrvatskih arheoloških spomenika, beskompromisan, žrtvuje sve svoje svećeničke, znanstvene i ljudske pogodnosti koje bi imao da se poklonio ignorantima i protivnicima čudesnih nalaza na iskopanim lokalitetima kojima dokazujemo svoju istinsku povjesnicu.
Roman je pun iznenađenja (pr. javnosti slabo poznata činjenica sukoba fra Luje Maruna i don Frane Bulića), ponešto misterija, kao što je to i red u životnom ciklusu svakoga čovjeka, kako bi tajanstvenost postojanosti života i smrti bila dostojanstvena i nespoznata. Od povijesnih činjenica do dirljivih osobnih momenata u romanu, smjenjuju se upravo izbalansirane silnice općega vremenskoga i političkoga konteksta i sudbinskoga puta jednoga lika, koje čine tkivo djela napetim i čitljivim (pr. susret fra Luje Maruna i Stjepana Radića, ukop fra Luje – sam načinio kovčeg i dao se pokopati u Vrpolju, bez kovčega u zemlji…)
Roman je svakako otkriće za široku publiku kao i za sladokusce povijesnih i arheoloških činjenica te vjerujemo kako će zbog toga privući čitatelje svih naraštaja – obrazloženje je Povjerenstva.

Premijerno predstavljanje nagrađenoga romana i njegovog autora bit će održano u prosincu u Kaštelima na Dan Gradske knjižnice Kaštela. Treba naglasiti da će autoru  biti dodijeljena novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna,  a roman će objaviti Naklada Bošković u sunakladništvu s Gradskom knjižnicom Kaštela. Pokrovitelj glavne nagrade je Grad Kaštela

Stručno Povjerenstvo natječaja posebno je pohvalilo i rukopis Mila Gojsalić, koji je na natječaju sudjelovao pod zaporkom Blago.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij