hren

NASTAVLJEN RAZNOLIK PROGRAM DANA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Zaljubljenici u kazalište ove su nedjelje, u sklopu Dana kaštelanskog kazališta, mogli uživati u dvije gostujuće predstave. Prva je na programu bila komedija ''Nesanica'', dramske udruge Proložac, a nešto kasnije nastupili su članovi dramske sekcije ''Odande donde'' iz Hrvaca, s dramom ''Grijeh''.

Gosti iz Prološca pod vodstvom Marijana Grbavca koji je ujedno autor teksta, režiser i glumac, svojom su predstavom pokazali kako se liječi nesanica u jednom staračkom domu. Na duhovit način su prikazali atmosferu  i životne nedaće s kojima se susreću umirovljenici u njihovom domu. Uz zaigrane stanovnike i stanovnicu, u predstavi se pojavljuju likovi medicinskog i stručnog osoblja, domara i ravnateljice doma.

- Ovo je predstava koja je financirana sredstvima Europske unije u sklopu projekta ''Živjeti u Prološcu''. Cilj projekta bio je povećati razinu aktivnog sudjelovanja osoba starijih od 54 godine u kreiranju kulturnog života u općini Proložac Donji razvijajući njihove kreativne i socijalne vještine u svrhu sprječavanja socijalne isključenosti te skupine. U sklopu projekta odrađene su dramske radionice i edukacije iz kojih je nastala i ova predstava. Inače radimo predstave s manjim brojem glumaca, no ovdje je uvjet bio da mora sudjelovati preko 10 glumaca i glumica starijih od 54 godine, uz iznimku jedne uloge koja je mogla bit mlađa, rekao nam je Grabovac i dodao kako su s užitkom došli u posjet svojim kolegama iz Kaštelanskog kazališta.

Premijernu izvedbu svoje predstave ''Grijeh'' imali su članovi dramske sekcije '' Odande donde''. Autor teksta i jedan od glumaca je Ante Vrca, a režija je djelo Ante Bare Bošnjaka. Radnja ove duboke drame otvara se u susretu dvaju kumova Luke i Jure . Jure je uspješan biznismen, a Luka čovjek kojeg  proganja neobičan san u kojem smrt dolazi po njega. Luka posjećuje svog kuma kako bi uz njegovu pomoć otkrio svoj najveći grijeh i spasio se. Na putu traženja vlastitog grijeha i propitujući egzistencijalna pitanja, Luka otkriva tajne i grijehe svojeg kuma, njegove supruge i prijatelja te jednog zagonetnog mladića.

- Inspiracija je, zanimljivo, došla baš iz sna, baš kako se i u predstavi spominje san. Inače nikad nisam pisao i ovo je moj prvi tekst. Na nagovor našega režisera  Bare Bošnjaka proširio sam temu, zamolio me da napišem tekst, da pokušamo. Iz početka mi nije bilo baš ugodno niti sam vjerovao u to, nadam se da je ispalo dobro, po reakcijama publike mislim da smo dobro prošli, kazao nam Vrca, autor teksta i glumac glavnog lika Luke.

- Poruka predstave u zadnjoj sceni je da prikaže prolaznost života i uzaludnost svih naših planova koje stvaramo i kreiramo, a koji padaju u vodu, kad to neko drugi od gore ili od tamo, tko već postoji, tako odredi, zaključio je Vrca.

Redatelj predstave nam je kazao kako je premijera trebala biti netom prije no što je došlo do korona zatvaranja.

- U ponedjeljak smo stavili plakate i mislili u petak odigrati predstavu, međutim u utorak je došlo do zatvaranja i bili smo prisiljeni sve prolongirati. Sljedeća prilika se ukazala na ''Alka festu'', no i on je otkazan, tako da smo večeras premijerno nastupili pred Kaštelanima. Tekst je snažan, povlači publiku u razmišljanje iz kojeg onda nastaju reakcije, ustvrdio je Bošnjak i dodao svoje zadovoljstvo izvedbom i reakcijom publike s obzirom da inače probe rade u malenom, skučenom prostoru, a izlazak na veliku scenu otvara bolji uvid i više mogućnosti na koje se treba prilagoditi.

Publika je u velikom broju i sinoć posjetila Kulturni centar i vidjela dvije različite, a zanimljive predstave. Sljedeće druženje na ''Danima'' rezervirano je za subotu 10. listopada, kada na scenu dolaze članovi Sinjskog pučkog kazališta s predstavom ''A što rade Romeo i Julija''.

 

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij