hren

OTVORENI 10. DANI KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Izvedbom predstave ''Traži se novi suprug'' Gimnazijske dramske scene Kraljica iz Splita, sinoć su u  Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću započeli jubilarni 10. Dani Kaštelanskog kazališta. Tekst Mira Gavrana, u režiji Andreja Bartula Jabuke pred publiku su donijeli mladi glumci Zara Grubešić, Bartul Mušura i Jakov Kulić.

Prije početka predstave, publici koja je zauzela sva raspoloživa mjesta, sa nekoliko riječi se obratila voditeljica Kaštelanskog kazališta, Ivona Čuljak.

- Ove godine možda više nego svih proteklih devet, sretni smo što vas možemo pozdraviti i zaželjeti vam ponovno otkrivanje ovog posebnog mjesta kojeg kazalište i kultura zauzimaju u našim srcima, upravo na Danima Kaštelanskog kazališta, odnosno mjesecu izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Ovogodišnji jubilarni 10. Dani su naš veliki ponos, posebno iz razloga što smo u vrijeme pandemije korona virusa uspjeli održati tradiciju te usprkos neizvjesnosti još jednom vam predstaviti zanimljiv program, kazala je Čuljak i poželjela svima da uživaju u narednim danima programa.

Okosnica popularne Gavranove komedije je lik udovice Zdenke (Zara Grubešić) koja odluči pomoću tarot karata i novinskog oglasa pronaći novog muža koji bi trebao zadovoljiti idealne kriterije. Istodobno, njezin prvi susjed, usamljeni neženja gospodin Brkić (Bartul Mušura), odlučuje se napokon oženiti. Da bi osvojio njezino srce dosjeti se zamoliti za pomoć prijatelja iz djetinjstva gospodina Jurića (Jakov Kulić), kojega nagovori da se javi na oglas i odglumi nekoliko prosaca koji će biti jedan gori od drugog. Kroz niz komičnih situacija, likovi otkrivaju svoje karaktere, njihovu realnost, želje i snove, da bi se na kraju ispostavilo da prava ljubav ipak čeka pred susjednim vratima.

Mladi glumci uvjerljivo su i uigrano, glasom, gestom i pokretom donijeli svoje likove. Zara dobrostojeću udovicu Zdenku koja se želi još bolje udati, Bartul čudnog susjeda i prikrivenog prosca estetskog kirurga, te Jakov prijatelja Jurića i niz karakterno različitih prosaca kao što su pijani umjetnik, farmer, nogometni trener te visoko pozicionirani političar.

Publika je prepoznala njihovu energiju te ih smijehom aplauzom pratila tijekom i između scena, a na poklonu su ispraćeni ovacijama.

 GDS Kraljica osnovana je u rujnu 2018. godine u sklopu Gimnazijskog kolegija Kraljica Jelena s pravom javnosti u Splitu, Od 2020. godine postaje članicom Hrvatskog sabora kulture kojem je glavni zadatak poticanje kazališnih amatera.Premijeru Gavranovog hit teksta koji je izvođen u kazališnim skupinama diljem Hrvatske i Europe, imali su lani u travnju i od tada ga izvode na raznim festivalima i smotrama dramskih skupina.

Dani Kaštelanskog kazališta nastavljaju se ovoga petka izvedbama ''Ružno Pače'' Kaštelanskog dječjeg  kazališta Škatula ,autorice i redateljice Ljiljane Garbati  s početkom u 18.30 sati i u 20 sati predstavom ''Izgubljeni zeko'' Škole glume Kaštela, autorice Ranke Ostojić u režiji Rubine Sarajlić.

 

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij