hren

POSEBAN ZNAČAJ DOMAĆEM GLAZBENOM STVARALAŠTVU
Koncertom Hrvatskog gitarskog kvarteta u utorak je u staroj crkvi u Kaštel Gomilici otvoreno  treće izdanje festivala komorne glazbe Glazbene večeri kod Sv. Jeronima. Festival se održava u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta u organizaciji Udruge sveti Jeronim, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela te uz umjetničko ravnanje Mislava Režića.U predivnom ambijentu stare crkvice u Kaštel Gomilici te uz projekciju na otvorenom, održan je koncert klasične glazbe gdje su posjetitelji imali priliku slušati niz djela koja stilski sežu od baroka pa sve do nove glazbe. 


Zahvaljujući Hrvatskom gitarskom kvartetu kojeg čine Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić, koji su među najpoznatijim svjetskim gitaristima, mogla su se čuti djela Boccherinia, Vivaldia, Piazzola, Bacha, Prokofieva, Gershwina te Njirića i Tudora.

- Do sada smo imali ponajbolje hrvatske komorne sastave  i zapravo je ovo festival komorne glazbe te evo ove godine imamo čak devet izvedbi dijela hrvatskih autora, tako da dajemo jedan obol hrvatskoj kulturi i hrvatskom stvaralaštvu. Ovu smo godinu trebali malo „narasti“, ali slijedom ovih okolnosti imamo skraćenu verziju programa sa tri koncerta - kazao je Mislav Režić umjetnički ravnatelj Festivala.

Uz gledatelje u staroj crkvi, za ovu prigodu pripremljene su stolice i u dvorištu crkve te se koncert mogao pratiti preko projektora. Sve to kako bi se prilagodilo epidemiološkim mjerama koje zahtijevaju prije svega socijalnu distancu, s toga je broj mjesta u crkvi bio ograničen iako je unutar crkvice omogućen dovoljan protok svježeg zraka.

- Prilagodili smo se mjerama, pa smo za večerašnju priliku stavili i projekciju na zid tako da je dio gledatelja u crkvici, a dio ispred na otvorenom. Zahvalni smo ovim putem gradu Kaštela što su nas uvrstili u program Kaštelanskog kulturnog ljeta da možemo ovog ljeta imati tri koncerta. Večeras je s nama Hrvatski gitarski kvartet iz Zagreba, vrhunski stručnjaci sastavljeni od profesora sa Muzičke akademije – kazao je Srećko Radan predsjednik Udruge sveti Jeronim i najavio naredna dva planirana koncerta.  Sljedeći koncert u sklopu Večeri kod svetog Jeronima  je nastup  Gorana Tudora na saksofonu i Mislava Režića na gitari, a na završnom koncertu, koji će se održatiu župnoj crkvi u Kaštel Gomilici, nastupit ćeLaura Vajdon na violini i orguljaš Petar Mašić dobitnik Porina za duhovnu glazbu .

 

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij