hren

KAŠTELANSKO GOSTOVANJE ARHEOLOŠKOG MUZEJA U SPLITU
Muzej grada Kaštela, u sklopu svog programa, pridružio se obilježavanju 200. obljetnice Arheološkog muzeja u Splitu, ugostivši izložbu „Issa maritima – Iz grada isplovi ovog“, koja je svečano otvorena ovog ponedjeljka u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

- Izložbu nismo odabrali slučajno, jer je riječ o lokalitetu koji je usko vezan s našim najvećim atičkim lokalitetom u Resniku, Siculima, tako da je na izložbi prisutno podosta poveznica. Siculi su egzistirali približno u isto vrijeme kao i Issa, iako je Issa nešto starija. Issa je osnivala naselja Tragurion i Epetion te je vjerojatno  imala utjecaja i na osnivanje Sicula, tako da nam je izložba posebno zanimljiva i pomalo lokalna – kazao je ove večeri ravnatelj kaštelanskog muzeja Ivan Šuta.

Izložba, čiji je autor Boris Čargo, muzejski savjetnik Arheološkog muzeja, podijeljena je na nekoliko cjelina, jedna govori o Jadranu, jedna cjelina govori o legendi nastanka imena Jonskog mora, tu je posebna cjeline o isejskoj luci, kao živom tkivu grada, cjeline o trgovini i brodskoj opremi, o izvorima koji govore o isejskom brodovlju, o ribarstvu te ribolovnim tehnikama i alatima, cjelinu o svetištima, kao i o ikonografiji.

- Izložba je posvećena maritivnosti Isse, tog antičkog grada na otoku Visu, koji je nevjerojatno značajan za našu arheologiju i našu kulturnu baštinu. Riječ je o gradu, koji je iseljavanjem Grka i svojim osnutkom čitav ovaj jadranski prostor iz prethistorije uveo u antiku, u punom smislu te riječi. To je grad koji je uveo novac kao platežno sredstvo, uveo je pismenost, pravilnu izmjeru zemljišta, odnosno katastar, dakle, to je jedan biser za hrvatsku kulturnu baštinu. U ovom segmentu mi ljudima pokazujemo njegovu maritivnu komponentu, jednu izložbu koja govori o maritivnosti tog pomorskog grada, koji  za prosperitet koristi isključivo svoje luke i brodovlje – kazao je Boris Čargo.

Izložbu je tijekom dvije godine njenog postojanja imala priliku vidjeti publika u Splitu,Visu i Kotoru te sada u Kaštelima, a u planu je gostovanje u Šibeniku i Zadru.
Za sve Kaštelane koji žele razgledati izložbu, ista će u dvorcu Vitturi biti postavljena do kraja srpnja.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij