hren

UMJETNOST U DOBA KORONE
Kaštelanska umjetnica sa splitskom adresom Sunčica Kuzmanić, jedna je od onih kojoj je ova „korona kriza“ bila dodatna inspiracija za stvaralaštvo, pri čemu kao vrijednost  nastaju nova umjetnička djela, ali i jedna posebna, dodatna  povezanost s prijateljima i poznanicima, što njenom trenutnom djelovanju daje jednu novu dimenziju.

Što Sunči, kako je poznaju u europskim umjetničkim krugovima, radi u vrijeme izolacije i fizičkog distanciranja imali smo priliku doznati jedne večeri, kada je i autorica ovih redaka postala dio projekta  „At Home Together“.
Telefonski poziv, kojem je cilj bio nešto više saznati o tom projektu, brzo je postao video poziv, a nakon nešto više od sat vremena ugodnog razgovora, uz čašu crnog vina i čašu domaćeg prošeka, ova novinarka dobila je potrebne informacije za svoj tekst, ali i svoj portret te što je najvažnije, potpuno novo iskustvo.
A to novo iskustvo  rezultat je jednog novog načina rada i komunikacije, nastavak  je ideja, stremljenja, nadanja  i potreba  proizašlih iz Sunčinog života i njene otvorenosti prema ljudima, svijetu i događajima.

- Kao mama dvoje male djece  morala sam maksimalno ograničiti putovanja  pa mogu reći da sam se kao umjetnica koja je prvotno okusila život „đipanja“ po izložbama iz države u državu i po umjetničkim događanjima, našla u svojevrsnoj izlolaciji. Na neki način, izvan svijeta umjetnosti, daleko od kolekcionara koji bi kupovali moje radove od kojih ja živim, bez mogućnosti družiti se s ljudima iz struke od kojih su prije dolazili pozivi na izložbe...  I tako sam, iz potrebe da se uključim, da sudjelujem u svijetu umjetnosti, s vremenom razvila neke konceptualne projekte, koji su mi omogučili uživo druženje iz mog ateljea u stanu putem interneta, s ljudima iz struke u inozemstvu. Taj novi pristup  doveo je svijet i diskurs u moj atelje i odjednom nisam više bila izlolirana, ponovno stvaram i aktivno sudjelujem na izložbama te sam postala hrabrija i otvaram neke nove horizonte – kazala nam je Sunči.

A onda se u cijelu priču uključila i epidemija koronavisrusom.

- Kad je nastupilo ovo razdoblje korone počela sam se iz brige javljati  mojim prijateljma u Italiji, da vidim jesu li dobro, je li im nešto treba. I tada sam otkrila da se mnogi boje samoće i da im najviše treba društvo.  Zapravo, ljudi koji žive sasvim sami mnogo se više boje, nedostaje im zezancije, smijeha, netko da  smanji i ukloni strahove. Jednog mog  prijatelja tako sam pozvala na čašu vina u večernjim satima, s idejom da ga slikam za vrijeme video razgovora.. I tad sam uvidjela koliko mu to znači, koliko mu je nakon toga bilo bolje.  I od tada, od te moje prve muze ovog projekta  svakodnevno dobivam poruke, različita videa kuharskog i drugih umijeća, čime naše prijateljstvo dodatno raste – opisla nam je Sunči kako je započela s projektom „At Home Together“.

Tada je ova umjetnica shvatila da s jednim od svojih omiljenih rituala i načina rada, a to je slikanje osoba  uživo dok razgovaraju, može na neki način pomoći mnogima. 

- Prvenstveno mogu pomoći ljudima koji su usamljeni. Ljudima koji vole umjetnost bit će ovo malo zezancije, malo zabave, a opet umjetnički rad i jedna večer kao izlazak, različita od niza jednoličnih.  Ujedno, shvatila sam da u ovom trenutku, kada svi baratamo tehnologijama, na taj način mogu vidjeti sve moje prijateje koje godinama nisam.  
Dogovorimo vrijeme, mnoge moje muze imaju se priliku i urediti za taj „izlazak“, svatko sebi napuni čašu omiljenog pića, pričamo se, smijemo, dijelimo... i ja „hvatam“ portret moje muze i pretačem ga u akvarel na papiru. Kad se zajednička večer privede kraju osim portreta ostaje u zraku i taj osjećaj zajedništva  i povezanosti, jer moj projekt na moje muze djeluje upravo tako – objašnjava nam tu posebnu vrijednost svog projekta ova Kambelovčanka s diplomom londonskog St Martin’s Collegea i nizom samostalnih izložbi u Meksiku, Parizu, Rimu, Londonu i drugim centrima umjetnosti, ali i kod kuće u nizu hrvatskih gradova i mjesta.

Sunči ili kako je neki opisuju, umjetnica s najviše prezimena, Kuzmanić Perišin Tomljanović, u ovaj projekt uključila je mnoge. Kako kaže njene muze su iz Idaha, New Yorka, Splita, Kaštela, Abruzza, sa Sicilije, iz Zagreba, Rima, Milana, Londona, Otočca... Među onima koje je u projektu naslikala su i poznati chef Hrvoje Zirojević, mlada dizajnerica Anamarija Asanović, kao i dio članova slavne modne rimske obitelji iz modne kuće Fendi.
Zanimljivo je da je cijeli projekt na Instagramu lajkao te ga prati  i poznati art kritičar New York Timesa Jerry Saltz.

Svakako treba napomenuti da projekt nije ograničen samo na Sunčine prijatelje i poznanike, dok traju mjere distanciranja i svojevrsne izolacije u njega se mogu uključiti i drugi. Projekt je otvoren individualcima na bilo kojem kraju svijeta, kojima je  umjetnost, kako Sunči kaže, esencijalni sastojak u životu.
Za sudjelovati  potrebno je pisati Sunči putem društvenih mreža, na Instagram athometogether ili sunci.sunci.sunci, te e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. kako bi s umjetnicom dogovorili datum slikanja. A vrijeme slikanja uvijek je u kasnim večernjim satima, kada preslatka Floriana i Duje zaspu, a suprug Mladen posveti se nekim svojim interesima.

No, treba napomenuti da je  većina termina u narednih pola mjeseca već zauzeta jer su mnogi pokazali zanimanje za provesti jednu ugodnu večer u društvu umjetnice pa bilo to i video pozivom te biti dio ovog projekta .
Inače, zbog cijele situacije otkazana je Sunčina izložba koja je u svibnju trebala biti postavljena u galeriji Artemiro u New Yorku. No, jedna od ideja, koja se usputno rodila  je i da  po završetku pandemije koronavirusom, u toj galeriji budu predstavljeni svi portreti nastali u projektu At home together.

FOTO: privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij