hren

IZLOŽBA U DVORCU VITTURI
Zainteresirani građani do 15. siječnja imaju priliku u stalnom postavu Muzeja grada Kaštela u Kaštel Lukšiću, razgledati zanimljivu izložbu i prateću monografiju pod nazivom „Antički novac iz Sikula“, autora dr.sc. Mate Ilkića.

Izložba donosi petstotinjak novčića objedinjenih iz istražnih arheoloških radova tijekom niza godina na području ostataka antičkog grada Sikula na Resniku, kao i novčiće iz privatne zbirke Ive Svilana. Autor izložbe i monografije je Mato Ilkić sa Sveučilišta u Zadru, koji je sve prikupljene novčiće obradio te izradio monografiju.

Među izloženim novčićima nalaze se oni koji datiraju od 3. stoljeća prije Krista do  5. stoljeća poslije Krista., i to rimski republikanski novčići, rimski carski novčići, novčići iz kasne antike, isejski novčić, odnosno novčići iz grčkih kolonija te drugi, koji pokazuju vezu Sikula sa širim područjem Mediterana, od Grčke do Španjolske.

Uz autora Matu Ilkića, koji je naglasio kako su novčići svojevrsna krvna slika naselja Sikuli, na otvaranju izložbe, govorili su i Jakov Vučić ravnatelj Arheološkog muzeja u Zadru te Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela.
Monografiju izložbe izdali su Muzej grada Kaštela te kao suizdavač Sveučilište u Zadru.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij