hren

Tijekom narednih mjesec i po dana, poklonici likovne umjetnosti imaju prigodu u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću razgledati izložbu slika Petra Jakelića, autorice muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.

Autorica Mirela Vujević Duvnjak  govorila je na otvaranju izložbe o Petru Jakeliću i njegovom stvaralaštvu, posebno o dijelu radova malog formata, koje publika ima prigodu vidjeti upravo na ovoj kaštelanskoj izložbi.

- Na Jakelićevim  slikama malog formata iščitavamo  slikarske mijene koje zahvaćaju  prije svega  crtež i slikarsku izvedbu, jer sadržajno on uvijek ostaje u istom interesnom području. Šezdesetih godina u ovim malim slikama čas preferira  crtež i volumen, zgusnuta i suzdržana kolorita  čas je  u fokusu više  slobodniji slikarski postupak gdje volumen gotovo nestaje.   Osamljeni  ženski  likovi  kao sjenke  izranjaju iz čađavih,  gotovo ivančićevskih atmosfera . Poigrava se i jasno omeđenim geometrijskim plohama, a pejzažu pristupa gotovo ekspresionistički,  gradeći prostorne planove i strukture umjerenim tonskim  koloritom.  Sedamdesetih godina  Jakelić sve  elemente sintetizira u  zaokružen,  prepoznatljiv i autonoman izraz, a paleta se sve više otvara i oživljava .  Iako naklonjen tradicijskom slikarstvu, Jakelić  ponekad   djeluje  neočekivano – dio je iz opisa izložbe.

O dijelu svog stvaralaštva govorio je i sam auor, slikar i grafičar Petar Jakelić, koji iza sebe ima desetljeća umjetničkog i profesorskog rada, kako u Školi za primijenjene umjetnosti, a potom i na Pedagoškoj akademiji te Umjetničkoj akademiji u Splitu i iza kojeg su brojne izložbe i široka paleta vrijednih djela.
Izložba u dvorcu Vitturi donosi 76 radova malog formata, nastalih u periodu od 1961. do 2019. godine, rađenih u različitim tehnikama i s različitom tematikom.

Izložbu prati i poseban katalog s reprodukcijama izloženih djela, a svi zainteresirani izložbu mogu pogledati do 10. siječnja, tijekom radnog vremena izložbenog prostora u Vitturiju i to ponedjeljkom, srijedom i petkom od 9 do 16 sati, utorkom i četvrtkom od 9 do 19 sati te subotom od 9 do 13 sati.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij