hren
 

ODRŽANA 19. ''TAMBURICA I MANDOLINA''
Tradicionalna večer folklora ''Tamburica i mandolina'', u organizaciji Kulturno umjetničkog društva 7 Kaštela, ovog se petka,19. godinu za redom održala ispred Kaštilca u Kaštel Gomilici. KUD 7 Kaštela i njihovi gosti razveselili su prepuno gledalište svojim izvedbama tradicionalnih plesova i napjeva, pokazavši bogatstvo hrvatske folklorne tradicije.

Publiku je kroz program vodila Željka Perdić, a kao prve izvođače i najdugovječniji kaštelanski KUD, najavila je domaćine, KUD 7 Kaštela, koji su uz pratnju mandolinskog orkestra KUU Andrija Matijaš Pauk iz Marine, otplesali stare splitske plesove. Na pozornicu su se potom popele mlade snage KUD-a Dalmacija iz Dugog Rata, djevojke su izvele pjesme i plesove Ražanca, primorskog sela na južnoj strani velebitskog kanala. Publiku su osvojile svojom mladenačkom energijom i prikazanim plesovima te dobile veliki aplauz.
Uslijedio je nastup klape Zrinski iz Vrbovca, koja je izvela nekoliko pjesama i pokazala kako se dalmatinska klapska pisma njeguje i na sjeveru Hrvatske. Iz Trogira su kaštelanima došli članovi KUD-a Kvadrilja, oni su uz pratnju svog mandolinskog orkestra predstavili stari trogirski ples ''Kvadrilju'' i prikazali dio dugogodišnjeg iskustva.

- Ej, mi smo ljudi iz Garčina sela, prijatelji sa sedam Kaštela - zapjevali su između ostalog članovi KUD-a Vjekoslav Klaić iz Garčina. Sa KUD-om 7 Kaštela, veže ih dugogodišnje prijateljstvo koje se njeguje međusobnim posjetima, naime u Garčinu se treći vikend u listopadu održava smotra ''Mandolina i tamburica'' na kojoj su kaštelani redoviti gosti.

Do kraja večeri okupljene je sa spletom pjesama počastio mandolinski orkestar iz Marine, odsvirali su ''Žuto lišće ljubavi'', ''Dva su zrna grožđa'', ''Wind of change'' i ''Adio bella'' na kojoj se i publika uključila pjevajući. Uslijedilo zajedničko fotografiranje svih KUD-ova, a zahvalnice im je uručio predsjednik KUD-a 7 Kaštela, Vedrana Vanjeka. Članovi 7 Kaštela za kraj su uz podršku publike, u vrličkim nošnjama, izveli završno kolo iz opere ''Ero s onoga svijeta''.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij