hren
 

SPOJ POVIJESTI I LJUBAVI PRED KAŠTELANIMA
Kazališna predstava o Miljenku i Dobrili, koju su u subotu navečer ispričali brojni glumci i redateljica Mladenka Gruica, još jednom je oduševila publiku, koja se, unatoč crnim oblacima i ponekoj kapi kiše uoči početka, u velikom broju okupila ispred dvorca Vitturi  u Kaštel Lukšiću, na drugoj večeri ovogodišnje manifestacije „Legenda o Miljenu i Dobrili“.

Gledajući u nebo i prateći vremensku prognozu iz minute u minutu, a sve je govorilo kako će se jaka kiša spustiti nad Kaštela, koordinatorica cijele manifestacije Marijana Vulas kao i organizatori iz Turističke zajednice i Grada Kaštela ipak su donijeli odluku da se predstava održi. A odluku je podržala i redateljica Mladenka Gruica kao i svi njeni akteri.

- Ljubav je iznad svega, mi ćemo našu predstavu odraditi svom svojom dušom i srcem – kazala je Gruica, a da je ljubav iznad svega pokazalo se i kasnije, jer je predstava protekla bez ijedne kapi kiše, a kad su na kraju predstave glumci dobili zasluženi pljesak te se publika oprostila s njima, nad Kaštelima je uslijedilo pravo nevrijeme.

Ta ljubav, kojoj je i posvećena cijela manifestacija, ove je večeri bila svugdje, u svakoj izgovorenoj riječi, pokretu, pogledu, podsjećajući sve na tragičnu ljubavnu priču dvoje mladih kaštelanskih ljubavnika.
Među glumcima koji su publiku kratko vratili u povijest Kaštel Lukšića, bili su članovi KUD-a Ante Zaninović, dječjeg kazališta Škatula, gosti iz kulturno umjetničkih društava koji su pristigli iz drugih dalmatinskih mjesta, glumci amateri te nekoliko profesionalnih glumaca.
U ulozi Dobrile ove je večeri bila mlada glumica Ana Perković, a u ulozi Miljenka njen mladi kolega Pere Eranović. Marjan Grbavac ove je večeri bio konte Radoslav, Vinko Mihanović glumio je konta Adalberta, Ante Knezović je utjelovio don Mavra, Dijana Kundid predstavila se kao kontesa Marija, Anticu je odigrala Nada Kovačevič, Ljiljana Garbati bila je Luce, Marko Gotovac glumio je težaka Ivana, a Marko Duvnjak težaka Marina.

Predstavu je ove večeri pogledala i zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, koja je bila puna utisaka.

- Imala sam zadovoljstvo upoznati se s ovom pričom kada su mi u gostima u Europarlamentu boravili mladi iz Kaštela. Mladi Kaštelani tada su mi prezentirali ovu priču o hrvatskom Romeu i Juliji, a prezentirali su je i drugim mladim Hrvatima koji su tada bili nazočni, a koji do tada nisu o ovoj priči ništa znali. Neki od njih tada su kazali kako hrle u Veronu doživjeti priču o Romeu i Juliji, a nisu znali da još ljepšu priču imaju tu, u svom susjedstvu.
Kao član Odbora za kulturu u EU parlamentu na svaki način se trudim promovirati hrvatsku kulturu i povijesnu baštinu te se nadam da će u narednoj godini, kada Hrvatska pruzima predsjedanje Europskom unijom, biti iskorištene sve postojeće mogućnosti, sredstva i pozornost za ulaganje u kulturu i kulturni turizam. Morate znati da kulturni turizam donosi 30 posto više dobiti, jer  na destinacije dovodi goste bolje platežne moći, koji cijene ovakve priče i događaje. I moramo usmjeriti pozornost na turiste kojima nije samo do plaža i mora nego valoriziraju lijepe priče, neobična mjesta i vrijednu baštinu. Na nama je zadatak da to naše bogatstvo dobro prezentiramo, a gledajući večeras ovo događanje, na dobrom smo putu koji ćemo uspješno nastaviti zajedničkom suradnjom – komentirala je Željana Zovko.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij